Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MAGNA na Filipínach poskytla pomoc pre viac než 80 000 obetí tajfúnu Haiyan

Copyright by Martin Bandžák/MAGNA
Copyright by Martin Bandžák/MAGNA

V novembri 2013 bol 14-ročný Joshua na niekoľkodňovom školskom výlete. Po návrate domov ho čakal pohľad hodný najhoršej nočnej mory: jeho rodný dom v ruinách, rodičia, starí rodiči a všetci súrodenci mŕtvi, stovky nehybných tiel na uliciach a všade počuť len plač a zúfalé výkriky. Mesto Tacloban bolo zrovnané so zemou.

8.novembra 2013 zasiahol ostrov Filipíny ležiaci v juhovýchodnej Ázii jeden z najničivejších tajfúnov aké sa kedy dotkli zemskej pevniny. Len niekoľko sekúnd stačilo tomuto prírodnému živlu, aby spustošil krajinu na nepoznanie: viac než 6.300 mŕtvych, stovky nezvestných a milióny bez strechy nad hlavou. Na niektorých miestach merali vlny až 15 metrov a rýchlosť vetra dosahovala 360km/h. Tajfún Haiyan doslova bral čo mu prišlo do cesty: domy, ľudí, celé dediny. Svoj vrchol dosiahol práve v meste Tacloban, v provincii Leyte.

Zdravotnícky tím MAGNA dorazil na miesto nešťastia už po troch dňoch a zabezpečil akútnu humanitárnu pomoc pre 15.000 obetí v podobe prístrešia, jedla a hygienických balíčkov. Následne sme sa zamerali na poskytovanie psychosociálnej pomoci tým, ktorí prežili. V troch prioritných oblastiach (Palo/Tacloban, Ormoc, North Cebu) sme založili psychosociálne centrá a organizovali výjazdy do priľahlých komunít s cieľom dostať sa čo najbližšie k obetiam. Celkovo sa nám počas 15 mesiacov našej intervencie a vďaka nášmu tímu tridsiatich MAGNA pracovníkov podarilo cez individuálne a skupinové terapie zabezpečiť pomoc až pre 70.000 obetí tajfúnu (predovšetkým deťom a starším ľuďom).

Joshua nebol po údere tajfúnu schopný vstať z postele niekoľko týždňov. Nebol schopný chodiť do školy, rozprávať sa či stretnúť sa s niekým. Trpel depresiami a fyzickou bolesťou. Zdravotníci MAGNA ho navštívili v ruinách jeho domu v oblasti Palo. Po tom, ako ho prehliadol náš špecialista na mentálne zdravie, usúdil, že veľa fyzickej bolesti ma pôvod psychický. To, ako Joshua opisoval, čo sa presne stalo, prinútilo chlapca plakať počas celej doby rozprávania. Po niekoľkých konzultáciách s MAGNA psychológom bol Joshua schopný navštevovať skupinové sedenia. Po troch mesiacoch od prvého sedenia začal Joshua opäť chodiť do školy.

Naše aktivity sme počas pôsobenia na tajfúnom postihnutých Filipínach rozšírili aj o poskytovanie tréningov pre miestny zdravotnícky personál so zameraním na psychosociálnu prípravu v prípade ďalších katastrof. Počas tajfúnu bolo v oblasti Palo/Tacloban zničených množstvo zdravotníckych zariadení. Preto sme sa rozhodli dve z nich kompletne zrekonštruovať, vybaviť zdravotníckym materiálom a vo februári 2015 dať do prevádzky.

MAGNA počas svojho pôsobenia na Filipínach zabezpečila priamu pomoc pre 82.843 ľudí v núdzi a svoju humanitárnu intervenciu v týchto dňoch v oblasti ukončuje.


 

 

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

 

 

 

-reklamná správa- 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu