Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podvýživa spôsobuje v rozvojových krajinách takmer polovicu úmrtí u detí do piatich rokov

(Zdroj: Foto: Martin Bandzak/fieldtrack.magna.sk)

Deň výživy si ľudia na celom svete, vrátane Slovenska, každoročne pripomínajú 16. októbra. Témou pre rok 2013 sú udržateľné potravinové systémy pre potravinovú bezpečnosť a výživu. Hlavným cieľom je zvyšovanie povedomia a porozumenia problémom a ich riešeniam, ktoré by mali viesť k ukončeniu hladu vo svete.

Slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi (MAGNA) sa vo svojich zdravotných projektoch zameriava aj na liečbu detskej podvýživy. Má bohaté skúsenosti s distribúciou terapeutickej stravy RUTF (ready to use therapeutical food), ktorá je dizajnovaná a balená k okamžitému použitiu a výrazne napomáha k zvýšeniu hmotnosti a prísunu adekvátnych vitamínov a minerálov pre podvyživené deti. Okrem samotnej liečby podvýživy sa MAGNA zameriava aj na jej prevenciu a to prostredníctvom poradenstva a vzdelávania v oblasti správnej výživy a hygieny.

“Každá forma podvýživy je spojená s určitými výživnými látkami, ktoré v strave dieťaťa chýbajú. Lepšou informovanosťou najmä žien/matiek ale i celej populácie o správnej výžive svojich detí, príprave vyváženej stravy z lokálnych potravín a podporou dojčenia sa snažíme predchádzať opakovaným stavom podvýživy.” hovorí MAGNA nutricionistka Angele Kahudi z Konžskej demokratickej republike, kde MAGNA prevádzkuje nutričný program v 13 zdravotných centrách a mesačne registruje až 400 nových prípadov deti v ťažkom štádiu podvýživy.

Výživa je významným faktorom, ktorý ovplyvňuje zdravý vývoj človeka. Podľa štatistík Svetového potravinového programu (WFP) 842 miliónov ľudí na svete, z ktorých majoritná väčšina žije v rozvojových krajinách, trpí hladom. I keď sa toto číslo sa od roku 1990 znížilo o 156 miliónov, je stále enormne vysoké. Nedostatočná výživa spôsobuje takmer polovicu (45%) úmrtí u detí do piatich rokov, čo znamená až 3,1 milióna detí ročne. Nutričná hodnota denného prídelu potravy u detí, ktoré trpia podvýživou  je nižšia ako 2.100 kalórií. To je minimum, ktoré dieťa potrebuje k zdravému vývoju. Deti trpiace komplikáciami spojenými s vážnou akútnou podvýživou si vyžadujú vysoko špecializovanú, rýchlu lekársku intervenciu  a sú  hospitalizované a monitorované v MAGNA stabilizačných centrách.

Aktuálne MAGNA prevádzkuje nutričné programy v Kambodži, DR Kongo a Južnom Sudáne. “V roku 2012 sme v našich nutričných programoch zaregistrovali a liečili 15.566 pacientov a v rámci nutričných kontrol prešlo meraniami, ktorými sa snažíme predchádzať ťažkým stavom podvýživy viac ako 60 tisíc detí. V súčasnosti otvárame nutričný program aj v Mjanmarsku.” komentuje aktivity Magna Deti v núdzi riaditeľka operačnej sekcie Denisa Augustínová

Pomáhať spolu s MAGNOU a stať sa Magna Záchranca  pre deti v núdzi môžete aj Vy!  Vďaka Vám budú môcť tieto deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom.

Zaslaním SMS s textom MAGNA v hodnote 3 eur na skrátené číslo 806, si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie na podporu detí v núdzi.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek bezplatne odhlásiť zaslaním SMS s textom MAGNA STOP na skrátené číslo 806. Viac info na : www.magna.sk

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Sledujte MAGNU v teréne: www.fieldtrack.magna.sk

MAGNA na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu