Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Politici strašia: Čaká nás ťažký rok!

Merkelová, Sarkozy, Gašparovič a Obama
Merkelová, Sarkozy, Gašparovič a Obama

BERLÍN/VATIKÁN/WASHINGTON - Na rok ďalších zmien a ekonomických ťažkostí pripravovala väčšina štátnikov občanov svojich krajín v novoročných posolstvách. Pápež Benedikt XVI vidí šancu pre svet v mládeži, ktorá bude vedená k znášanlivosti a rešpektu k druhým. Aj Slovensko podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča čaká neľahké obdobie.

Ekonomickým témam sa vo príhovore venoval americký prezident Barack Obama, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, grécky premiér Lukas Papadimos aj Ivan Gašparovič.

Merkelová povedala, že tento rok bude pre krajiny eurozóny ťažší ako ten uplynulý. Nemcov ale upokojovala uistením, že Nemecku sa darí dobre a že si Nemci môžu zachovať dôveru v budúcnosť. K ťažkostiam eura oznámila, že táto "jednotná mena môže byť skutočne úspešná iba vtedy, ak bude Európa spolupracovať lepšie ako doteraz. Na konci tejto cesty bude Európa silnejšia, ako bola pred krízou," vyhlásila.

Sarkozy naopak Francúzov nijako nechlácholil. Najhoršia ekonomická kríza od druhej svetovej vojny bude podľa neho pokračovať. Rok 2012 bude "plný rizík, ale aj možností, a jedinou cestou, ako si zachovať suverenitu, ako mať kontrolu nad osudom je cesta štrukturálnych reforiem a nie unáhlených krokov, ktoré by len zvýšili zmätok".

Obama vidí rok 2012 ako rok ďalších "zmien veľkých výziev a vývoja". "Nepochybujem o tom, že rok 2012 prinesie ešte viac zmien, a dúfam, že máme všetko potrebné k tomu, aby sme na ne zareagovali a vyšli z nich ešte silnejší," povedal k roku, v ktorom bude obhajovať svoj prezidentský mandát.

Premiér zadlženého Grécka Papadimos apeloval na solidaritu a odhodlanie, ak si chcú Gréci zachovať to, čo v minulých rokoch dosiahli. Aj on ich pripravoval na "veľmi ťažký rok".

Ruský premiér Vladimir Putin zaželal úspech všetkým Rusom bez rozdielu, teda aj tým, ktorí proti jeho vláde protestovali. Považuje za normálne, že to v Rusku vo volebnom období vrie, pretože to je podľa neho cena za demokraciu. Na rozdiel od ostatných štátnikov Rusov nestrašil ekonomickými problémami. Pripomenul naopak, že sa ruskému hospodárstva darí, a ekonomickú situáciu Ruska v čase krízy eurozóny prirovnal k "ostrovu stability".

Prezident Dmitrij Medvedev po ňom bilancoval a povedal, že rok 2011 nebol ani pre Rusko ľahký, ale skončil dobre. K napätiu, ktoré vyvolali minuloročné parlamentné voľby, poznamenal: "Áno, líšime sa, ale naša sila je v schopnosti počúvať, chápať a sa, rešpektovať sa, prekonávať ťažkosti a spoločne dosahovať úspech."

Benedikt XVI sa pri dnešnom kázni v Bazilike svätého Petra venoval budúcnosti sveta a úlohe mladých ľudí v ňom. Ak má trvať mier, je podľa neho potrebné v mládeži pestovať zmysel pre spravodlivosť a pre rešpekt voči ostatným. Súčasná spoločenská atmosféra mládež podľa neho môže zviesť k neznášanlivosti a násiliu.

Václav Klaus v novoročnom prejave Čechov pripravil na to, že rok 2012 nebude najľahší. ČR sa podľa neho nezaobíde bez reforiem, ktoré sa musia uskutočniť čo najrýchlejšie. Ľudia podľa neho musia zásadne zmeniť prístup a nezvyšovať svoje nároky, ak to ekonomika neumožňuje.

Aj Ivan Gašparovič povedal, že Slovensko čaká neľahké obdobie. "Cez všetky zlé správy o budúcnosti to ale považujem za zvládnuteľné. Podmienkou je, aby politici nehádzali všetko na bedrá občanov ... pretože občan sa nemôže donekonečna hrbiť a uťahovať si opasok. Nemôžeme od neho žiadať, aby nebránil svoje sociálne a právne istoty, ktorých má, bohužiaľ stále menej a ktoré sú pre neho stále menej dosiahnuteľné," povedal.

V Severnej Kórei, spamätávajúcej sa zo smrti vodcu Kim Čong-ila, zazneli predovšetkým slová bezhraničnej oddanosti k novému vodcovi Kim Čong-unovi. Armáda, komunistická strana aj ľudia sú podľa posolstva oficiálnej tlačovej agentúry pripravení Kim Čong-una brániť ako ľudské štíty a vyriešiť hlavný problém, ktorým je nedostatok potravín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu