Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slota o konci sveta v roku 2012: Čo ak je na tom niečo pravdy?

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - V roku 2012 má nastať koniec sveta nielen podľa mayského kalendára, ale aj podľa Nostradama. Na otázku, ako hodnotí koniec mayského letopočtu, to poznamenal predseda SNS Ján Slota.

"Osobne si myslím, že obrovské zvraty v podnebí, cunami, zemetrasenia, výbuchy sopiek... Čo, ak je na tom niečo pravdy? Keď napríklad vybuchne sopka, ktorá je v Yellowstonskom národnom parku, celý park je vlastne kráter tejto sopky, tak dovidenia. Vybuchuje, ak sa nemýlim, každých tristotisíc rokov a zhodou okolností už 340.000 rokov nevybuchla," povedal Slota. Ešte aktuálnejším nebezpečenstvom pre svet sú podľa neho samotní ľudia.

"Toľko nepokoja, čo je vo svete, aj táto celosvetová ekonomická kríza... Taká sa v histórii ľudstva vždy riešila vojnou," povedal. Už pri zadlžení štátov viac ako 200 percent HDP podľa Slotu v minulosti hrozievali konflikty, dnes sú podľa neho mnohé štáty zadlžené omnoho viac. "Možno tu budeme mať o dva, o tri mesiace útok na jadrové reaktory v Iráne," poznamenal predseda SNS.

"Neverím na tieto predikcie," reagoval na katastrofické scenáre vývoja v roku 2012 predseda KDH Ján Figeľ. "Slobodná spoločnosť má svoj osud vo svojich rukách. To už povedali múdrejší a hlavne to rezonovalo v Novembri 1989. Túto slobodu si treba vážiť, ona sa posilňuje aj cez spoločnú Európu. To nie je o odovzdávaní moci, ale o zdieľaní suverenity s tými, čo sú okolo nás," dodal Figeľ.

"Tým, ktorí tomu rozumejú, prináša rok 2012 pozvanie k inováciám, väčšej zodpovednosti či už v ekonomike, politike alebo sociálnej sfére," povedal predseda KDH. Tento spôsob uvažovania považuje za lepší, ako byť len skeptický.

"Jeden múdry človek, keď sa ho pýtali na budúcnosť, odpovedal: Čo sa týka budúcnosti, nie som ani optimista, ani pesimista, ale ostávam odhodlaný," ilustroval Figeľ na príklade. "To je pre slobodného občana s dnešnými možnosťami najlepšia odpoveď na otázky budúcnosti. Angažovaný, odhodlaný, aktívny v tom, čo môže urobiť pre to, aby bolo lepšie. Ak bude takto rozmýšľať väčšina z nás, myslím si, že Slovensko to pocíti. Ak takto bude zmýšľať väčšina krajín Európy, povzbudí to aj spoločný európsky dom. A nakoniec, táto línia je univerzálna a od nej závisí, či bude 21. storočie pokojnejšie, ľudskejšie než bolo dvadsiate," uzavrel Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu