Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zverejnili šokujúce predpovede: Takto nás prekvapí technika budúcnosti!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Spoločnosť IBM prišla aj tento rok s prognózou, ako sa bude technika v budúcnosti vyvíjať. Prehľad inovácií pod názvom "IBM Five in Five" pôsobí miestami ako prehnaná vedecká fikcia, spoločnosť totiž odhaduje, že si do piatich rokov začneme vážiť e-mailový spam, zbavíme sa nepotrebných hesiel k účtom a dokonca sa naučíme čítať ľudské myšlienky.

Podľa IBM nás čaká aj malá energetická revolúcia. Významnú časť elektriny, ktorú spotrebujeme, si budeme pohybom vyrábať sami. "Predstavte si, že k lúčom vo výplete na svojom bicykli pripevníte miniatúrne zariadenia, ktoré budú počas jazdy dobíjať batérie. Nielen že sa tak zdravým a ekologickým spôsobom dostanete, kam potrebujete, ale zároveň si navyše vyrobíte energiu pre časť osvetlenia svojho domova," uvádza spoločnosť.

Počas piatich rokov sa tiež údajne konečne zbavíme otravného zadávanie hesiel. Bankomaty, aj počítačové terminály budú rozpoznávať náš hlas, alebo si zistia našu identitu z očnej sietnice.

Odvážne znie aj tvrdenie, že sa naša globálna spoločnosť konečne zbaví digitálnej priepasti, ktorá sa roztvára medzi ľuďmi s prebytkom a ľuďmi s nedostatkom informácií. "Do piatich rokov dosiahne počet predaných mobilných zariadení 5,6 miliardy a budú ich tak vlastniť štyri pätiny ľudskej populácie," odhaduje IBM.

Najväčším postrachom pôsobí prognóza, že o nás tvorcovia e-mailových spamov budú mať dostatok informácií a prestanú nás obťažovať nežiaducou reklamou. Namiesto toho nám budú chodiť do schránky síce stále nevyžiadané, ale zato užitočné ponuky, ktoré za nás budú v niektorých prípadoch aj rozhodovať.

Vizionári z IBM

Svoje prognózy na päť rokov dopredu predstavila IBM verejnosti už šiestykrát. Znamená to, že sa môžeme obzrieť späť a zhodnotiť, ako sa im vydarili odhady z roku 2006. Závery servera ITBusiness.ca sú nasledovné:


Prognóza 1. Budeme používať bezdrôtové senzory na sledovanie zdravia pacientov a viesť si o nich elektronické on-line databázy.
ANO. V niektorých západných krajinách sa vyplnila.

Prognóza 2. Po vzore virtuálneho sveta Second Live sa do 3D priestoru časom presunie veľká časť internetových obsahov.
NIE. Záujem o Second Life časom vyprchal a na jeho miesto nastúpili sociálne siete v čele s Facebookom.

Prognóza 3. Mobilné zariadenia sa budú prispôsobovať užívateľom. Zistia, kde sa užívateľ nachádza a ponúknu mu patričné ​​informácie.
ANO. Oboje sa stalo skutočnosťou. Dnešný užívateľ smartphonov môže využiť rad geolokačných služieb. Mobilný telefón si môže prispôsobiť pomocou množstva aplikácií.

Prognóza 4. Nové technológie nám umožnia prekladať v reálnom čase hovorenú reč do iného jazyka.
NIE. Služby ako Google Translate už dokážu bez väčších problémov preložiť písaný text, v betaverzii aj hovorenú reč do textu. Okamžitý preklad jednej reči do druhej však zatiaľ uspokojivo nedokáže uskutočniť žiadna technológia.

Prognóza 5. Nanotechnológie uľahčia filtráciu vody a aktívny zber solárnej energie.
ANO. Nanotechnológie na zber solárnej energie už používa napríklad kalifornská spoločnosť Nanosolar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu