Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Laššáková opravuje svoje tvrdenia: Za Sorosa sa ospravedlňujem, Maďarič zanechal dobrú prácu

Laššáková u prezidenta
Laššáková u prezidenta (Zdroj: Martin Bublavý )

BRATISLAVA - Kandidátka na post ministerky kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) nevidí dôvod byť vo funkcii iná, ako bol jej predchodca Marek Maďarič (Smer-SD). Povedala to novinárom po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

"On veľmi dobre nastavil rezort a zanechal ho konsolidovaný. Treba dokončiť rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie a Krásnu Hôrku. Ale aj v regiónoch sú ďalšie stovky kultúrnych inštitúcií, ktoré si vyžadujú rekonštrukciu," upozornila.

Na margo koncesionárskych poplatkov poznamenala, že sú potrebné ako zdroj financovania RTVS, ale hovoriť o ich výške je podľa jej slov predčasné. Rovnako tak sa chce pozrieť aj na Maďaričov návrh voľby zmeny šéfa RTVS. Či ho bude presadzovať, nie je zatiaľ jasné.

Laššáková sa zároveň ospravedlnila za svoje výroky o Georgovi Sorosovi a jeho vplyve. "Veľmi ma to mrzí, aj prezidentovi som to vysvetlila. Ospravedlňujem sa. Bola to nešťastná formulácia, možno pod tlakom udalostí, ktoré sa dejú. Ospravedlňujem sa za výrok," dodala.

Ľubica Laššáková pre Denník N uviedla, že "hry od spomínaného pána idú, aj keď sa často hovorí, že čo už môže taký osemdesiatpäťročný pán, niekde za oceánom, riadiť na Slovensku. Nielen na Slovensku. Tretí sektor je príliš bohatý vzhľadom na zdroje, ktoré uvádzajú. Musí byť nejaký iný zdroj, musí ich niekto financovať a myslím si, že sú to takéto zaoceánske peniaze".

Vlna kritky

Vážne znepokojenie z vyjadrení Ľubice Laššákovej, nominovanej na ministerku kultúry, vyjadrujú zástupcovia mimovládnych organizácií, nezávislých kultúrnych centier a kultúrnych občianskych kolektívov. „Sme pobúrení názormi pani Laššákovej uvedených v rozhovore, ktorý poskytla médiám (utorok, 20. marca 2018, Denník N), kde celý tretí sektor označila za 'príliš bohatý' a vyslovila ničím nepodložené obvinenie, že jeho zdroje pochádzajú zo 'zaoceánskych peňazí',“ píše sa vo Vyhlásení občianskeho sektora k vymenovaniu Ľubice Laššákovej na post ministerky kultúry. 

Zástupcovia organizácií občianskeho sektora, nezávislých kultúrnych centier a kultúrnych občianskych kolektívov slová Laššákovej považujú „za absurdný útok nielen na celú nezávislú kultúru, ale aj na stovky ľudí obetavo pracujúcich v občianskom sektore naprieč celým Slovenskom, často v zložitých podmienkach, ako je nízke personálne ohodnotenie či nedostatok prostriedkov na rozvoj a rast ich organizácií". Pripomínajú, že často pracujú ako partneri samospráv, veľakrát robia to, čo by mal robiť štát a často to robia ako dobrovoľníci bez nároku na odmenu. „Je pravdou, že po roku 1989 sa zahraničné nadačné zdroje zaslúžili o vybudovanie a podporu občianskeho sektora na Slovensku vo významnej miere. Aj vďaka tomu sa naša krajina zaradila medzi vyspelé demokracie. Objem tejto podpory však výrazne klesol, alebo sa zastavil a na udržanie svojich programov využíva občiansky sektor domáce zdroje od samospráv, firiem, grantových korporátnych nadácii, individuálnych darcov alebo sa uchádzajú o európske granty, či eurofondy,“ tvrdia ďalej vo výzve.

Autori výzvy by radi verili, že aj nominácia ministerky kultúry je snahou o upokojenie situácie v spoločnosti, no momentálne sa obávajú skôr opaku. „Rezort kultúry má v súčasnosti nastavené smerovanie a mechanizmy, ktoré si vyžadujú vysoko profesionálne vedenie, odbornú spôsobilosť a citlivosť k celej škále kultúry. V prípade vymenovania Ľubice Laššákovej na post ministerky kultúry ju žiadame o dodržiavanie zavedených štandardov a politickej kultúry náležiacej jej rezortu,“ konštatujú. Od Laššákovej očakávajú ospravedlnenie za spomínané výroky a zároveň vyjadrujú názor, „že sa týmto na post ministerky kultúry diskvalifikovala“.

Vyhlásenie podporili desiatky známych predstaviteľov tretieho sektora a nezávislej kultúry, ako napríklad podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac, Marek Adamov zo Stanice Žilina-Záriečie, Karol Rohrer zo správnej rady Tabačka Kulturfabrik, Boris Strečanský z Centra pre filantropiu, riaditeľ občianskeho združenia Vagus Sergej Kara či Dana Kleinert zo Slovak Fashion Council

Viac o téme: Marek MaďaričGeorge SorosMinisterstvo kultúryĽubica Laššáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu