Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico do volieb nepodporí žiadnu vládu a ani do nej nevstúpi

Andrej Kolesík, Robert Fico a Dušan Galis v pléne NR
Andrej Kolesík, Robert Fico a Dušan Galis v pléne NR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Smer-SD podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nepodporí žiadnu vládu, ani rekonštruovanú zo strán bývalej vládnej koalície a ani úradnícku vládu. Ako uviedol Fico dnes na tlačovej besede, variant úradníckej vlády je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nemožný.

Ako uviedol Fico dnes na tlačovej besede, nevie si predstaviť, že by sa našla zhoda medzi koaličnými poslancami na vláde technokratov. Druhou možnosťou je, že prezident SR Ivan Gašparovič poverí Ivetu Radičovú, aby viedla vládu do marca 2012, kedy budú predčasné parlamentné voľby, ale bez ministrov SaS. Zároveň môže vzniknúť nová vláda zo štyroch bývalých vládnych strán.

Politicky najčistejšie riešenie je podľa Fica poverenie Radičovej, aby jej vláda bez ministrov SaS pokračovala do marca. „Takáto vláda nemusí predstupovať pred parlament a žiadať o dôveru a súhlas s programovým vyhlásením vlády,“ povedal predseda Smeru-SD.

Smer-SD bude do 10. marca zásadnou opozičnou stranou a nebude niesť zodpovednosť za súčasný stav, za ktorý zodpovedá vláda Ivety Radičovej. „Naším záujmom je stabilné vládnutie na základne parlamentných volieb,“ konštatoval. Smer-SD nemá podľa neho záujem vstúpiť do žiadnej rekonštruovanej vlády do marca a nemá záujem ani iným spôsobom sa zúčastňovať na vytváraní novej vlády, ktorá má byť do marcových parlamentných volieb.

Fico zdôraznil, že chaos a neistota, ktoré zavládli na politickej scéne, je výsledkom nespôsobilosti koalície udržať si väčšinu v Národnej rade SR a prijať dôležité rozhodnutia ako euroval. „Je poľutovaniahodné, že taký stav vznikol len 15 mesiacov od volieb, čo nasvedčuje, aká kvalita bola v júli 2010 ponúknutá. Neexistuje žiadne iné riešenie, len konanie predčasných volieb,“ uviedol.

Smer-SD privítal iniciatívu prezidenta SR, ktorý má záujem riešiť krízovú situáciu a nájsť riešenie, ktoré zabezpečí stabilitu do volieb. Fico je presvedčený, že v pondelok nájdu predsedovia parlamentných strán u prezidenta SR ústavné riešenie situácie.

Prezident Ivan Gašparovič sa rozhodol odvolať celú vládu. Ako povedal na dnešnom brífingu po stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou, v pondelok zvolá predsedov parlamentných strán, aby sa dohodli na ďalších krokoch. Nevylúčil ani možnosť úradníckej vlády. Prezident očakáva od pondelkového stretnutia s lídrami parlamentných strán rozhodnutie o tom, či niekto bude schopný zostaviť väčšinovú vládu, prípadne aj vládu menšinovú a do úvahy prichádza aj to, že prezident sám vymenuje úradnícku vládu. O situácii dnes ráno rokoval s predsedom Smer-SD Robertom Ficom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu