Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Radičová vyzýva Sulíka, aby odstúpil, on odmieta

Richard Sulík a Iveta Radičová Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík a Iveta Radičová

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS), ktorého strana nezahlasovala za posilnenie eurovalu a zároveň tým spôsobila pád vlády, by mal byť chlap a odstúpiť zo svojej funkcie.

Krátko po neúspešnom hlasovaní v Národnej rade (NR) SR to vyhlásila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s tým, že na odstúpenie vyzvala aj ministrov za stranu SaS. K jej apelu sa pridal aj šéf KDH Ján Figeľ.

"Možno mu odovzdám trochu svojej sily, aby na to silu mal," odkázala Radičová Sulíkovi. Zároveň vyzvala lídrov zvyšných troch koaličných strán Jána Figeľa (KDH), Bélu Bugára (Most-Híd) aj svojho straníckeho šéfa Mikuláša Dzurindu, aby začali rokovať s predsedom opozičného Smeru-SD Robertom Ficom o podpore eurovalu pri opätovnom hlasovaní.

Ten sa už opakovane vyjadril, že najsilnejšia opozičná strana zmeny v záchrannom mechanizme eurozóny podporuje a je pripravená o nich rokovať, ale pri nejednotnosti koalície požaduje vyvodenie vážnych politických dôsledkov.

Na otázku, či si premiérka stále myslí, že spojenie hlasovaní bol dobrý nápad, odvetila, že toto nebol nápad, ale výsledok dlhého zvažovania všetkých možností. "Viete čo bol hlavný uhol pohľadu, ktorý som zvažovala? Ako vyzmizíkujem tie titulky v zahraničných médiách, ktoré sú zdrvujúce a zlé, ktoré znižujú dôveryhodnosť Slovenska. To bol dôvod môjho zvažovania, zastaviť to," vysvetlila. Aký bude následný politický postup, zatiaľ nie je známe.

"Politická zodpovednosť je na tých, ktorí túto vládu zvalili," povedal líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, ktorý pripomenul šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi obrovskú politickú zodpovednosť za osud našej krajiny.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár povedal, že aktuálne najdôležitejší problém je vyriešenie eurovalu. "Do tej doby nešpekulujme, ešte sme s nikým nerokovali. Nepoznáme ani naše možnosti ani podmienky Smeru-SD," podotkol s tým, že až potom budú lídri rozmýšľať čo a ako sa dá. "Máme rôzne scenáre, ale momentálne to dôležité nie je," uzavrel.

Či sa Radičová vráti do parlamentu na miesto poslankyne, nepovedala. "Ja si svoju mieru zodpovednosti uvedomujem a na základe toho aj konám. Ak dovolíte, ďalšie kroky ponechajte na mojom slobodnom rozhodnutí," dodala.

Sulík: Nevidím najmenší dôvod na odstúpenie z funkcie

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) nevidí najmenší dôvod na odstúpenie z funkcie. Uviedol to v reakcii na výzvu predsedníčky vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), aby rezignoval na svoj post.

"Nevidím najmenší dôvod na odstúpenie len preto, že si to Iveta Radičová želá. Moje odvolanie, samozrejme, budem akceptovať s pokorou," povedal Sulík. V prípade výzvy na abdikáciu adresovanej ministrom za SaS už podľa neho táto otázka nemá zmysel, keďže vláde dnes bola vyslovená nedôvera.

Sulík zopakoval, že poslanci SaS dnes hlasovali v súlade s Programovým vyhlásením vlády a podľa vlastného presvedčenia. "Náš postoj v tejto veci je dlhodobo známy a nezmenil sa," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu