Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Breivik tvrdí, že sa inšpiroval al-Kájdou

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik povedal, že sa pri svojom vražednom vyčíňaní inšpiroval al-Kájdou. Vyjadril sa tak v utorok pred súdom po tom, čo prokuratúra i obhajoba odmietli sudcu, ktorý sa vyslovil v jeho prípade za trest smrti.

Pravicový extrémista následne povedal, že jeho útoky z minulého roka boli zamerané na obranu "etnických Nórov" pred multikulturalizmom a že "by ich uskutočnil znova". Zároveň trval na tom, že "univerzálne ľudské práva" boli mandátom na jeho činy, pričom sa opísal ako "militantný nacionalista" a vodca skupiny. "Čerpali sme z al-Kájdy a od militantných islamistov. Al-Kájda je najúspešnejšou militantnou skupinou na svete," povedal Breivik pred súdom počas druhého dňa procesu.

Breivik opísal vraždy 77 ľudí z 22. júla 2011 ako "preventívny" útok, ktorý mal zabrániť európskej kultúrnej vojne s moslimami. "Neboli to nevinné deti, ale politickí aktivisti," uviedol. Mládež Robotníckej strany tiež prirovnal k Hitlerjugend a povedal, že sa stali jeho cieľom na Utöyi, "pretože väčšina z nich je naivná a naočkovaná". Nad svojimi činmi neprejavil žiadnu ľútosť a dodal, že doživotné väzenie či smrť za svoj ľud by boli pre neho "tou najväčšou poctou".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu