Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na zníženú známku zo správania musí škola rodičov vopred upozorniť

Už o pár dní prinesú deti domov hodnotenie svojej polročnej práce. Niektorí rodičia budú s výsledkami svojich ratolestí mimoriadne spokojní, iní sa však budú zamýšľať nad tým, prečo známky na vysvedčení nie sú také dobré, ako predpokladali. Čo robiť v prípade, že s hodnotením učiteľov nesúhlasíte?

Podľa informácií Dr. Ľuboša Tužinského z kancelárie hlavného školského inšpektora Štátnej školskej inšpekcie k najčastejším predmetom sťažností patrí práve nespokojnosť s klasifikáciou prospechu a správania. Ich mierne stúpajúci trend je spôsobený nielen zvyšujúcim sa právnym povedomím rodičov, ale aj nekritickým hodnotením vlastného dieťaťa. Opodstatnenosť sťažností sa dlhodobo pohybuje okolo 50 %.

Komisionálna skúška
„Ak má rodič neplnoletého žiaka základnej alebo strednej školy, prípadne plnoletý študent pochybnosti o objektivite klasifikácie prospechu, môžu do 3 dní od vydania vysvedčenia požiadať o povolenie vykonať komisionálnu skúšku,“ vysvetľuje Dr. Tužinský. Riaditeľ školy vydá rozhodnutie o jej povolení či nepovolení, proti ktorému sa dá odvolať do 15 dní od jeho doručenia. Výsledok skúšky je konečný a ďalšie preskúšanie žiaka už nie je možné. Školská inšpekcia však môže v prípade zistenia nedostatkov nariadiť komisionálne preskúšanie aj vtedy, ak ho študent už predtým raz absolvoval. „Jeho účelom je hlavne vylúčenie osobného zaujatia niektorého z členov komisie voči skúšanému žiakovi a nie, ako sa mnohí rodičia domnievajú, iba zlepšenie známok. Pôvodná známka sa totiž môže nielen zlepšiť, ale aj potvrdiť alebo zhoršiť,“ upozorňuje Ľuboš Tužinský.

Známka zo
správania Rodičia bývajú niekedy šokovaní, keď ich dieťa prinesie domov zníženú známku zo správania, hoci ich škola na to vôbec neupozornila. Ľuboš Tužinský v tejto súvislosti pripomína, že rodič o tom musí byť dopredu informovaný preukázateľným spôsobom, za čo sa považuje i pokarhanie od riaditeľa či písomný záznam z pohovoru s rodičom. V prípade nespokojnosti s klasifikáciou správania je možné podať sťažnosť príslušnému školskému inšpekčnému centru. Ak inšpektor zistí zásadné porušenie právnych predpisov, ako napríklad, že žiak sa priestupku, za ktorý dostal zníženú známku, nedopustil, dá riaditeľovi pokyn na zmenu klasifikácie. Ďalšou dôležitou informáciou je, že pokiaľ sa študentovi preukážu nejaké závažné priestupky v správaní počas hlavných letných prázdnin (môže ísť o spáchanie trestného činu, neprístojné správanie na verejnosti pod vplyvom alkoholu), odrazí sa to práve na jeho polročnom vysvedčení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu