Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Za lov korytnačiek takmer prišli o život

Erik Kovács s väzenským preukazom väzenia z Juhoafrickej republiky. Zobraziť galériu (2)
Erik Kovács s väzenským preukazom väzenia z Juhoafrickej republiky.

BRATISLAVA - Nosiť si z exotických dovoleniek živé suveníry sa väčšinou neoplatí! Za odchyt a prípadné pašovanie chránených zvierat môžete skončiť v base. Presvedčili sa o tom aj traja Slováci, ktorých väznili 20 mesiacov v Juhoafrickej republike. Na smrť sa vydesili, keď im spoluväzni hrozili podrezaním hrdiel!

„Dal som sa s dvomi bratmi nahovoriť na zbieranie a pašovanie korytnačiek v Juhoafrickej republike. Môj známy sľúbil, že nám uhradí výdavky na cestu a pobyt. Po prepašovaní približne 30 korytnačiek tvrdil, že zaplatí každému 1000 eur (40 000 Sk),“ povedal Erik Kovács (27) z Bratislavy. Za lov korytnačiek napokon nedostal ani korunu, ale nielen to... Skončil vo väzení. V krajine, kde sa s väzňami nehrajú.

Tri roky „natvrdo“
Partia našich „zberačov korytnačiek“ išla požičaným autom krížom cez západné Kapsko. V osudný deň nazbierali v buši asi 75 korytnačiek. Väčšinu ich skryli do plátenných vrecúšok a zahrabali do zeme. V aute mali 13 stredne veľkých. Keď policajti pri kontrole auta objavili korytnačky, partiu zatkli.

„Z polície nás eskortovali do väznice vo Vanrhynsdor pe. Sudca nám vymeral pokutu 10-tisíc randov (asi 50-tisíc Sk) alebo dvojročný trest. Súčasne sme vyfasovali tri roky ,natvrdo‘. Mohli sme sa vykúpiť zaplatením 120-tisíc randov (približne 600-tisíc Sk). Pokutu sme zaplatili, ale na druhú sme už nemali dosť peňazí. Dostali sme 20 mesiacov ,natvrdo‘. Trest sme si odsedeli v Porterville. V juhoafrických väzeniach sú kruté podmienky pre odsúdených, ktorí nie sú v gangoch. Čísla partií si ich členovia tetujú na telo aj na tvár. Napríklad gang 26 sa zaoberá kšeftovaním s peniazmi, 27 vraždí, 28 súpasáci...“ vyratúva Kovács.

S partiou mal šťastie, že ich ako Európanov umiestnili do väzenskej nemocnice. Celý čas som sa tam nudil. Hral som šach a jeden Juhoafričan ma učil hrať na gitare Boba Marleyho. Ani strava nestála za nič. Každé ráno sme jedli krupičnú kašu s lyžičkou cukru a na obed varenú bielu kukuricu so zeleninou. Večera nebola.

Hrozili nám žiletkou
„Keď nás prevážali do deport ačného centra v Johanesburgu, dvaja africkí väzni chceli od nás peniaze. Nemali sme im čo dať. Jeden z dvojice ostrých chlapíkov nám pohrozil so žiletkou v ruke, že nás podreže. Strašne som sa vtedy bál! Dali sme im cigarety a upokojili sa. Nakoniec nás Juhoafričania previezli cez Švajčiarsko do Poľska, odkiaľ sme sa dostali domov,“ dodáva Kovács. Na pobyt v juhoafrickej base mu zostali nepríjemné spomienky a obchytaný, väzenský preukaz.


Korytnačka za 100-tisíc Sk
Chránená a vo voľnej prírode žijúca korytnačka sa dá v Juhoafrickej republike legálne kúpiť už za 200 randov (1 000 Sk) a na Slovensku predať za približne 10-tisíc Sk. Nelegálne sa dá chytiť v prírode, alebo kúpiť od domorodcov už za 10 randov (50 Sk). Najvzácnejšie korytnačky sa dajú na Slovensku predať až za 100-tisíc Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu