Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SF chce odvolať Prokopoviča, podporia odvolanie Zajaca a Tótha

Predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková.
Predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková.

BRATISLAVA - Slobodné fórum (SF) pripravuje návrh na odvolanie ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavla Prokopoviča. Ako na dnešnej tlačovej besede oznámila predsedníčka SF Zuzana Martináková, strana sa tak rozhodla po začatí trestného stíhania pre navýšenie základného imania Slovenských aerolínií, po ktorom štát stratil v leteckej spoločnosti majoritu.

Rakúske aerolínie tak podľa SF ovládli slovenského prepravcu bez súťaže. Ako uviedol podpredseda SF Branislav Opaterný, ďalším dôvodom na odvolanie Prokopoviča sú aj nejasnosti okolo privatizácie letísk v Bratislave a Košiciach. Ministerstvo dopravy prostredníctvom jeho hovorcu Tomáša Šarlušku odmietlo komentovať "politickú agendu SF".

Trestné stíhanie je podľa Martinákovej silným dôvodom pre návrh na odvolanie ministra. "Nepovažujeme návrhy na odvolanie člena vlády za metódu práce, ale trestné stíhanie je vážnejšie ako nejaká opozičná rétorika," zdôraznila predsedníčka SF. Podľa nej návrh na odvolanie podajú na januárovej schôdzi parlamentu a svoje kroky budú koordinovať s ďalšími opozičnými stranami. Martináková potvrdila, že SF sa pridá k návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, ako aj prípadné odvolanie ministra kultúry Františka Tótha.

Samotné SF chcelo podať podľa Martinákovej návrh na odvolanie R. Zajaca, nechcelo však komplikovať priebeh decembrovej schôdze parlamentu. Podobne ako v prípade Prokopoviča, aj odvolávanie Zajaca považuje Martináková za dôsledok objektívnych porušení zákona. SF kritizuje výberové konanie na prevádzku záchraniek, ktoré bude podľa predsedníčky SF ešte veľkým škandálom.

Slobodné fórum sa prikláňa aj k odvolaniu Tótha, nakoľko "minister musí mať podporu ľudí, kvôli ktorým v kresle ministra sedí," vysvetlila Martináková. "Už keď minister Tóth nastupoval, upozorňovali sme na tupé politické nominácie, bez akéhokoľvek odborného zázemia, bez schopnosti komunikovať s obcou, ktorú minister bude spravovať," komentovala predsedníčka SF.

Martináková pripustila, že opozičné strany mali svoj postup koordinovať a určiť si rebríček priorít. "Je mi ľúto, že takáto komunikácia chýba," vyjadrila sa. Zároveň však pripustila, že snahy opozičných strán o odvolanie ministrov budú neúspešné. "Koalícia uplatní svoj princíp, podľa ktorého si vymení ministra vtedy, keď chce, nie hlasovaním v parlamente." Nejasný je podľa nej postoj nezávislých poslancov. "Ja už túto kategóriu ani nekomentujem. Zase z každej strany počuť, že dohody sa skončili schválením štátneho rozpočtu. Nemám chuť sa tým zaoberať, nech hlasujú, ako chcú," vyhlásila Martináková. SF si podľa nej uvedomuje, že v parlamente nie je situácia umožňujúca odvolanie ministrov, k ich práci sú však podložené výhrady, ktoré SF predloží na parlamentnej pôde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu