Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Kalamita pripraví Kysuce o milióny

Zobraziť galériu (2)

TURZOVKA - Snehová kalamita, ktorá vyčíňa na Kysuciach, neprináša len materiálne škody, ale ohrozuje už aj ľudské životy. V Turzovke zasypalo 7 ľudí a v Rakovej sa zrútila telocvičňa. Na odstraňovanie snehu doteraz zasypané kysucké obce minuli už viac ako milión korún. Škody, ktoré kalamita spôsobila, sa vyšplhajú na milióny.

Pri veľkom množstve snehu sa v stredu večer zrútila 50-metrová strecha autobusového nástupišťa v Turzovke, len dve minúty po tom, ako odišiel autobus a masa snehu zavalila siedmich cestujúcich, ktorí čakali na ďalší spoj. Šiestim sa nič nestalo, Jana Špiláková (41) z Čadce, ktorá šla z práce domov, však ostala pod dvojmetrovým snehom. Snažili sa ju vyhrabať okolostojaci, ale nedarilo sa im to. Museli čakať na príchod hasičov.

„Bolo to hrozné. Pocítila som silný úder, a krátko nato som už nemohla dýchať. Keby ma nevyslobodili spod snehu, určite by som už nebola medzi živými,“ povedala na nemocničnom lôžku. Našťastie utrpela len zlomeninu nohy a pomliaždenie bedrovej oblasti. Materiálna škoda na konštrukcii vznikla za 500-tisíc Sk.

Nápor ťažkého snehu nevydržala ani budova telocvične Základnej školy v Rakovej pri Čadci. „Veľmi nás to trápi. Telocvičňa síce bola stará 20 rokov, ale vždy bola zrekonštr uovaná. Obci tak vznikla škoda za 15 miliónov Sk. Našťastie deti majú prázdniny a nikto sa v budove nenachádzal,“ uviedol prednosta Obecného úradu v Rakovej Miroslav Mareček.

Starostovia po prvej kalamite v decembri poslali premiérovi otvorený list, v ktorom ho žiadali o pomoc. Zdalo sa, že ich premiér ignoruje, a preto mu poslali tento týždeň ďalší list. „Dúfam, že sa kompetentným teraz pohne srdce a pomôžu,“ smutne hovorí primátor Turzovky Miroslav Rejda. Podľa neho doteraz investovali na odstraňovanie kalamity viac ako 400-tisíc korún a ročne majú na takéto situácie vyčlenených 800-tisíc korún.

V obci Klokočov včera musela odstraňovať sneh snežná fréza z diaľničnej spoločnosti. „Je to už úbohé. Doteraz sme investovali viac ako 200-tisíc a vyčlenených máme na zimnú údržbu 300-tisíc. Keď to minieme, zostaneme na mizine,“ hovorí starosta Ľuboš Stríž. Podobne je na tom aj Korňa a ostatné obce.

Dzurinda je pripravený pomôcť
Predseda vlády Mikuláš Dzurinda je pripravený odškodniť ľudí na Kysuciach, ktorých postihla snehová kalamita. Dôležité však podľa neho je vyčíslenie škôd. Premiér prisľúbil, že v najbližších dňoch navštívi Kysuce. Dzurinda včera potvrdil, že hovoril so zainteresovanými regionálnymi predstaviteľmi i ministrami o pomoci pre snehom zasypané Kysuce vrátane poskytnutia ťažkej techniky na odstránenie snehu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu