Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bývalý primár ortopédie prijal úplatky v hodnote 880 tisíc korún

Bývalý primár ortopedického oddelenia v Trenčíne prijal úplatky v hodnote 880 tisíc Sk.
Bývalý primár ortopedického oddelenia v Trenčíne prijal úplatky v hodnote 880 tisíc Sk.

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii v decembri ukončil vyšetrovanie korupcie v prípade primára ortopedického oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Trenčíne Pavla P. Vďaka občanom, ktorí sa prihlásili a spolupracovali s políciou, vyšetrovateľ zadokumentoval 38 prípadov žiadostí o úplatky v hodnote 1 220 000 korún. Bývalý primár prijal úplatky v hodnote 880 000 korún.

Lekára Pavla P. polícia vďaka spolupráci s pacientkou zadržala 25. apríla tohto roku a vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi obžalovať ho z trestného činu prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody. Stíhaný je na slobode. Hrozí mu trest odňatia slobody na jeden až päť rokov alebo zákaz činnosti či peňažný trest.

V rokoch 2002 až 2003 Pavol P. ako primár na ortopédii v Nemocnici s poliklinikou v Trenčianskych Tepliciach žiadal a prijímal úplatky od pacientov za ortopedické operácie. Polícia z tohto obdobia zaznamenala 17 prípadov, v ktorých primár prijal úplatky v hodnote 455 000 korún.

Nemocnica s poliklinikou v Trenčianskych Tepliciach bola neskôr pričlenená k nemocnici s poliklinikou v Trenčíne a Pavol P. sa stal primárom jej ortopedického oddelenia. Aj tu v rokoch 2004 a 2005 žiadal a prijímal úplatky za ortopedické operácie. V mnohých prípadoch žiadal väčšiu sumu peňazí, neskôr sa s pacientom dohodol na nižšom úplatku. Polícia vďaka spolupráci s občanmi zistila, že v trenčianskej nemocnici Pavol P. prijal úplatky v hodnote 425 000 korún. V troch prípadoch k odovzdaniu úplatku nedošlo, pacienti mali peniaze lekárovi odovzdať po nástupe na operáciu.

Pavla P. zadržala polícia pri preberaní úplatku od pacientky z Nového mesta nad Váhom. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a Úrad boja proti korupcii zabezpečili pacientke ortopedickú operáciu v inej nemocnici. Podľa vyšetrovateľa primár spáchal trestný čin korupcie. Lekár však porušil aj zákon o povolaní lekára a zákon o zdravotnej starostlivosti, teda svoje pracovné povinnosti. K ďalším obvineniam pomohla spolupráca občanov, ktorí sa nebáli obrátiť na políciu či priamo na Úrad boja proti korupcii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu