Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kysučanom pri kalamite pomáhal tank

Na sprejazdnenie kysuckých ciest museli dokonca nasadiť vyslobodzovací tank. Zobraziť galériu (7)
Na sprejazdnenie kysuckých ciest museli dokonca nasadiť vyslobodzovací tank.

KYSUCE - Namiesto toho, aby sa pripravovali na silvestrovské oslavy, odhŕňali sneh. Vyše 1 400 ľudí na Kysuciach bolo totiž počas víkendu odrezaných od sveta! Najhoršie dopadlo 500 turistov v Makove-Kasárňach. Na sprejazdnenie ciest museli dokonca nasadiť vyslobodzovací tank a Tatru 148.

Od piatka do soboty napadlo na Kysuciach pol metra snehu. Za posledný týždeň tak snehová pokrývka dosahovala na niektorých miestach regiónu až dva metre. Šéf odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja Daniel Škerda prirovnal túto situáciu ku kalamitnému roku 1987, keď v Oravskej Lesnej napadlo za zimu až 8 metrov snehu! Najhorší stav bol v úsekoch Makov - Semeteš a Klokočov - Hlavice, ktoré boli neprejazdné. Približne 1 400 ľudí v kysuckých osadách bolo odrezaných od sveta. Tam, kam sa nedostala technika, musel prísť vyslobodzovací tank s pluhom.

„Ťažko sa nám robí, pretože je veľa snehu a poriadna zima. Od rána sme sa vôbec nezastavili, ale ide nám o záchranu ľudí, a preto budeme robiť aj do noci,“ zhodli sa v sobotu šoféri tanku. Za jeden deň minuli 200 litrov nafty. Snažili sa však sprejazdniť všetky cesty k odrezaným osadám na Kysuciach. V sobotu popoludní približne 500 turistov v časti Kasárne v Makove zasypal sneh tak, že sa nemohli nikam dostať. Keď chceli ísť do dediny, museli sa brodiť snehom asi 1 až 2 km pešo.

Ešte v ten deň starosta Makova Marián Masnica dúfal, že do večera cestu sprejazdnia. To sa im však nepodarilo a turisti zostali uviaznutí naďalej aj v nedeľu popoludní. Vyzeralo to tak, že sa im podarí z Makova dostať až dnes ráno.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu