Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekárka chlapčeka odrodila cez telefón

Sanitka uviazla v snehu a prišla až keď bol Jožko na svete. Zobraziť galériu (4)
Sanitka uviazla v snehu a prišla až keď bol Jožko na svete.

LEVICE/ONDREJOVCE - Malý Jožko Karvai z Ondrejoviec je najpopulárnejším bábätkom v dedine! Keď sa deň pred Silvestrom pýtal na svet, sanitka, ktorá vyštartovala po jeho mamu s pôrodnými bolesťami, uviazla v snehovom záveji. Lekárka z levickej nemocnice preto „odrodila“ chlapčeka cez telefón!

Pani Naďa Karvaiová (27) dostala v piatok okolo druhej popoludní pôrodné bolesti a príbuzní zavolali sanitku. Tá však pri ceste do obce - odrezanej od sveta - uviazla v zúriacej snehovej kalamite. „Napadlo nám, že zavoláme zdravotnú sestru, ktorá býva v obci, hoci nie je pôrodníčka. Prišla a s ňou aj ďalšia zdravotníčka z Ondrejoviec. Spojili sa s lekárkou v levickej pôrodnici a tá ich cez telefón usmerňovala, čo majú robiť pri domácom pôrode,“ hovorí Nadin manžel Jozef. Pôrod napokon dopadol dobre. Sanitka, ktorú medzitým vyslobodzovala ťažká technika, prišla až okolo pol šiestej - po viac než troch hodinách od privolania. Chlapček už bol na svete.

Počasie však Karvaiovcom a zdravotníkom pripravilo ďalšie nepríjemné prekvapenie. Z Ondrejoviec, vzdialených len okolo 15 kilometrov od Levíc, novorodičku s dieťaťom viezli do nemocnice dve hodiny! Doktorka Klaudia Zuzčáková, ktorá dieťa „odrodila“ cez telefón, pokladá za obrovské šťastie, že prišlo na svet v poriadku. „Šťastie sme mali aj v tom, že sa telefonické spojenie aj po piatich, šiestich prerušeniach vždy podarilo obnoviť a duchaprítomné sestričky som mohla navigovať,“ dodala lekárka, ktorá sa za štrnásť rokov lekárskej praxe s podobným prípadom ešte nestretla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu