Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fontána plná kaprov

Ľudia najradšej kupujú kaprov s váhou od 1,5 do 2,5 kg, hovorí Michal Jakubek.
Ľudia najradšej kupujú kaprov s váhou od 1,5 do 2,5 kg, hovorí Michal Jakubek.

POPRAD - Z fontány na popradskom námestí sa stal rybník. Už niekoľko dní tu pláva asi stovka kaprov určených na štedrovečerný stôl. Predavači chutnú rybu na požiadanie nielen zabijú, ale aj vypitvú a dokonca vykostia a nakrájajú na filety.

Fontána plná kaprov sa stala atrakciou nielen pre Popradčanov. Na živé ryby sa chodia pozerať najmä deti. „Nejdeme kupovať, prišiel som sa s dcérou len tak pozrieť na ryby,“ povedal Rastislav Kašprák (29). Predavači sa však musia riadne obracať. Denne predajú asi 100 kusov. Zakaždým musia vojsť do ľadovej vody. Fontána paradoxne pomáha rybám i zákazníkom. „Ryby tu majú viac priestoru. Prečistia si žiabre. Zákazníci si môžu ľahšie vyhliadnuť kus, ktorý chcú. V kadi sa to nedá,“ konštatoval rybár Michal Jakubek (29). Ten kaprov na požiadanie znesie zo sveta. „Denne zabijem 4 až 5 kusov,“ dodal rybár. V improvizovanom rybníku by ste však márne hľadali veľké kusy. Žiadne tu nie sú. Ľudia majú najradšej kaprov s váhou od 1,5 do 2,5 kg. Žeby to bolo vďaka cene?

KAPOR OBYČAJNÝ
Bol vyšľachtený z divo žijúceho kapra sazana. Za jeho domovinu sa pokladá oblasť Číny, Vietnamu, Čierneho, Kaspického a Azovského mora. Odtiaľ sa v 13. až 15. storočí rozšíril do Európy. Kapor je všežravec. Dorastá do dĺžky 100 až 120 cm a váhy 30 až 35 kg. Má rád teplé nížinné toky a jazerá. Patrí k najviac lovenej rybe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu