Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Súd zbavil Nižňanského viny

Ladislav Nižňanský
Ladislav Nižňanský

MNÍCHOV - Bývalého šéfa slovenskej časti nemeckej protipartizánskej jednotky Edelweiss Ladislava Nižňanského súd v pondelok zbavil viny v prípade vraždy 164 civilistov v obciach Ostrý Grúň, Kľak a Kšinná v roku 1945. Podľa súdu sa nepodarilo dokázať Nižňanského rolu v masakrách. Predsedajúci sudca Manfred Götzl verdikt podrobnejšie nezdôvodnil.

Prokuratúra tvrdila, že Nižňanský dal na sklonku vojny rozkaz na útok na stredoslovenské obce Ostrý Grúň a Kľak. Išlo o jeden z najhorších masakrov počas vojny na Slovensku, pri ktorom prišlo o život približne 150 civilných obyvateľov. Nižňanský bol obžalovaný aj zo zastrelenia 18 židovských utečencov, ku ktorému došlo pri obci Kšinná krátko po masakroch v Ostrom Grúni a Kľaku. Obžaloba požadovala pre Nižňanského doživotný trest, obžalovaný trval na svojej nevine.

Nižňanského už v komunistickom Československu v roku 1962 v neprítomnosti odsúdili na smrť za vojnové zločiny. Nižňanský sa však presťahoval do Nemecka, kde pracoval pre Američanmi financovanú rozhlasovú stanicu Rádio Slobodná Európa a v roku 1996 sa stal nemeckým občanom. Nemecké úrady začali vyšetrovanie proti nemu až v roku 2001 po požiadavke zo slovenskej strany. Súd Nižňanského v októbri 2004 prepustil z vyšetrovacej väzby po protikladnej výpovedi bývalého člena jednotky Edelweiss, na základe ktorého dôkazov ho usvedčili v roku 1962.

Počas procesu Nižňanský pripustil len to, že sa zúčastnil na zajatí agentov americkej tajnej služby a amerického vojenského korešpondenta Josepha Mortona na Slovensku, ktorých neskôr v rakúskom koncentračnom tábore Mauthausen popravili. V ostatných bodoch obžaloby sa cítil nevinný a tvrdil, že k jednotke Edelweiss sa pridal preto, aby unikol koncentračnému táboru po tom, čo ho prichytili pri tom, ako sa zúčastnil na povstaní proti okupačným nacistickým silám. Prokurátor Konstantin Kuchenbauer však tvrdil, že dôkazy potvrdzujú, že Nižňanský nielen nariadil popravy, ale obete tiež okradol a pomohol udržať jednotku Edelweiss pohromade do konca vojny. "On nebol pasívny, pripravoval operácie a aktívne ich vykonával," povedal prokurátor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu