Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Unikátna operácia: Dostal nové srdce a svoje choré srdce daroval

Ján Jambrich sa po náročnej operácii cíti dobre.
Ján Jambrich sa po náročnej operácii cíti dobre.

VIEDEŇ - Jedinečný chirurgický zákrok! Vykonal ho približne pred mesiacom tím rakúskych a slovenských kardiochirurgov vo viedenskej nemocnici Algemeines Krankenhaus (AKH). Srdce a zároveň pľúca tu transplantovali prvému slovenskému občanovi Jánovi Jambrichovi (54). Celý zákrok bol výnimočný aj tým, že poškodené srdce rodáka zo Žiliny putovalo po zreparovaní do tela ďalšieho pacienta!

K historickým okamihom slovenského zdravotníctva došlo v noci zo 17. na 18. novembra na transplantačnej klinike vo Viedni. Operáciu viedol jeden z najlepších európskych kardiochirurgov, profesor Walter Klepetko. „Bolo to veľmi náročné. Pacient mal vrodenú chybu srdca, ktorá viedla k poškodeniu pľúc, a preto sme museli pristúpiť k výmene oboch orgánov,“ povedal pre Nový Čas rakúsky špecialista na hrudnú chirurgiu, ktorý je so slovenským pacientom spokojný.

Aj keď operácia prebehla bez väčších problémov, na druhý deň došlo k embólii. V tele pacienta vznikla krvná zrazenina, a tak ho museli operovať znovu. Dnes sú už štyri týždne po zákroku a Slovák Jambrich sa cíti dobre. Doktor Klepetko je presvedčený, že najbližší týždeň už pôjde do domáceho ošetrenia a bude viesť bežný život.

Operáciu zaplatila Slovenská poisťovňa - podľa našich informácií malo ísť o sumu tri milióny korún. Darcom oboch orgánov bol zosnulý rakúsky občan, jeho pohlavie a vek nie sú známe. „Pri darcovstve nie je rozhodujúce to, či je to žena, alebo muž,“ vysvetlil Klepetko. Orgány sa v Jambrichovom tele hneď ujali a kritické dni sú už preč.

Náročnejšia však podľa doktora bola operácia pľúc. Prvého Slováka mohli operovať vo Viedni vďaka úzkej spolupráci Maďarska, Slovenska a Rakúska s darovanými orgánmi. „Maďarsko a Slovensko zatiaľ nemajú potrebné technické vybavenie na operácie tak, ako je to u nás. Privážajú ich k nám a vďaka tomu môžeme robiť operácie častejšie,“ dodal Klepetko, ktorý vykonal spolu 80 transplantácií sŕdc, pričom pri tridsiatich išlo o spojenie srdca a pľúc. Pri unikátnej operácii Slováka poškodené srdce pacienta zreparovali a transplantovali ho ďalšiemu pacientovi. „Prvýkrát som robil transplantáciu v noci po páde berlínskeho múra v Nemecku,“ uzavrel profesor Klepetko.

Priebeh operácie
Unikátna operácia sa začala o polnoci zo 17. na 18. novembra. V troch tímoch bolo pripravených 15 lekárov rozložených po 5. Prvý tím odobral srdce a pľúca od darcu a súčasne druhý tím odobral poškodené pľúca a srdce od Slováka Jána Jambricha. To trvalo približne hodinu. Nasledovalo vyše dvojhodinové stabilizovanie organizmu pacienta pomocou prístrojov, po ktorom sa začalo s transplantovaním nových orgánov do tela Slováka. Oba orgány prišívali naraz.

V tej chvíli už tretí tím lekárov opravoval poškodené srdce od Slováka a následne ho transplantoval do tela ďalšieho príjemcu. Išlo o renováciu časti srdca. Ján Jambrich bol takmer štyri hodiny bez svojich orgánov a žil len vďaka tomu, že bol napojený na prístroje. Náročné operácie trvali spolu takmer sedem hodín.

Prečítajte si exkluzívny rozhovor s Jánom Jambrichom na Bleskovkách!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu