Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

NR SR: Pokuty za priestupky by mali byť vyššie

Za vulgárny útok na policajta či úradníka bude možné uložiť pokutu až vo výške 10-tisíc korún.
Za vulgárny útok na policajta či úradníka bude možné uložiť pokutu až vo výške 10-tisíc korún.

BRATISLAVA - Pokuty udeľované na základe zákona o priestupkoch by mali byť od budúceho roka vyššie. Navrhuje to ministerstvo vnútra v návrhu novely zákona o priestupkoch, o ktorej dnes rokovala Národná rada SR.

Dolná hranica by sa mala posunúť z tritisíc na päťtisíc a horná na 10-tisíc korún. Takúto pokutu bude môcť občan dostať napríklad pri priestupkoch proti verejnému poriadku, pri priestupkoch na úseku občianskeho spolunažívania či vo viacerých oblastiach verejnej správy.

Za niektoré priestupky - napríklad za neoprávnené podnikanie či neoprávnené sprístupnenie bankového alebo obchodného tajomstva bude možné uložiť pokutu až do výšky 50-tisíc korún. Ministerstvo vnútra navrhuje, aby priestupkom proti verejnému poriadku bola aj hrubá urážka či ohováranie verejných činiteľov pri výkone ich právomoci. Za vulgárny útok na policajta či úradníka bude možné uložiť pokutu až vo výške 10-tisíc korún.

K priestupkom proti majetku pribudlo aj pomaľovanie priestorov grafitmi či farbami. Hrozí zaň pokuta až do výšky 10-tisíc korún. Páchateľom, ktorí sa v priebehu dvoch rokov opakovane dopustia toho istého priestupku, hrozí dvojnásobná pokuta hornej hranice sadzby za konkrétny priestupok. Podobne ako v novom Trestnom zákone, aj priestupok bude možné si odpracovať.

Veková hranica zodpovednosti za spáchanie priestupku bude rovnako ako trestná zodpovednosť - 14 rokov. Ministerstvo nakoniec vypustilo po rokovaní s mimovládnymi organizáciami spomedzi priestupkov prespávanie na verejných priestranstvách.

Viacerí poslanci sú presvedčení, že návrh novely obsahuje viaceré nedostatky, ktoré výrazne oslabujú funkciu obcí. Veľmi kriticky sa k návrhu vyjadrila Katarína Tóthová (ĽS-HZDS), ktorá navrhla normu vrátiť predkladateľovi na prepracovanie. Tóthová vidí v návrhu zákona snahu odnímať z obcí kompetencie, ktoré im boli dané. "Už to začína mať charakter odlivovej vlny od decentralizácie, ktorá nebola domyslená," poukázala.

Ako uviedol Karol Mitrík (SDKÚ), okrem iného návrh novely zbavuje políciu jej základnej úlohy riešiť priestupky aj v blokovom konaní a došla by tiež o právomoci v oblasti priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Za neefektívny a neprehľadný označil návrh aj Róbert Madej (Smer-SD), ktorý vystúpil s procedurálnym návrhom, aby sa NR SR uzniesla, že nebude v rokovaní o tomto vládnom návrhu zákona pokračovať.

Minister Palko je presvedčený, že zákon spĺňa všetky požiadavky na takúto právnu normu a poslancom pripomenul, že spolu s rezortom vnútra ho pripravovala rekodifikačná komisia pre správne konanie. "Táto novela je chápaná ako prvý krok, ktorý má urobiť poriadok v právnej úprave," poznamenal. Odobratie kompetencií obciam v priestupkovom konaní označil za "maličkú odlivovú vlnu".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu