Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Hniezdo záchrany pre deti otvorili v Ružomberku

RUŽOMBEROK - Hniezdo záchrany pre nechcené deti otvorili dnes v Ústrednej vojenskej nemocnici, na Považskej ulici v Ružomberku. Je to v poradí ôsmy verejný inkubátor na Slovensku, ktorý vytvára možnosť pre záchranu nechceného dieťaťa. Podobné zariadenie otvoria vo štvrtok v Banskej Bystrici.

Hniezdo vzniklo v Ružomberku vďaka iniciatíve Občianskeho združenia (OZ) Šanca pre nechcených. "Vybudovanie ružomberského inkubátora sumou 750 tisíc Sk podporila tamojšia spoločnosť Mondi Business Paper SCP," konštatovala predsedníčka OZ Anna Ghannamová.

Zariadenie, tak ako ostatné na Slovensku umožňujú matke bez asistencie druhej osoby bezpečne vložiť dieťa do vyhrievaného inkubátora. Po troch minútach od zatvorenia signál upozorní zdravotnícky personál. "Hniezda záchrany umožňujú zachrániť novorodencov, ktorých ďalší život by bol neistý. V minulosti sa na Slovensku našlo priemerne ročne asi sedem mŕtvych detí v kontajneroch, na smetiskách a podobne. Predpokladáme, že toto číslo sa minimalizuje," povedala Ghannamová. Dodala, že v inkubátoroch záchrany už našli päť detí. Túto skutočnosť považuje za dobrý signál pre celý projekt.

Ghannamová očakáva, že efektívnosť tejto pomoci novonarodeným deťom bude pravdepodobne ešte vyššia, pretože od januára budúceho roka nebude odloženie dieťaťa do Hniezda záchrany trestným činom. Legislatíva vytvára dostatočný časový priestor i matkám, ktoré často konajú po pôrode v strese, pod tlakom svojej ekonomickej a sociálnej situácie. Svoje rozhodnutie si môže matka rozmyslieť do šiestich týždňov a odložené bábätko si vziať späť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu