Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Besný škrečok pohrýzol bežca

„Pacienta pohryzeného besným škrečkom sme už prepustili,“ vraví lekár Pavol Jarčuška.
„Pacienta pohryzeného besným škrečkom sme už prepustili,“ vraví lekár Pavol Jarčuška.

KOŠICE - Priveľa nešťastných náhod! Na klinike infekčných chorôb FN L. Pasteura v Košiciach museli hospitalizovať mladého rekreačného bežca. Pri pošmyknutí a následnom páde v mestskom parku ho do ruky pohryzol poľný škrečok. Laboratórne testy zvieraťa potvrdili, že má besnotu!

„Besnota je smrteľným ochorením! Infekčný vírus sa šíri slinami nakazeného cicavca. Tento pacient však vyhľadal lekársku pomoc včas - teda najneskôr do 72 hodín po pohryzení zvieraťom. Po podaní prvých dávok vakcíny sme ho včera už aj prepustili do domáceho liečenia,“ uviedol lekár tejto kliniky Pavol Jarčuška.

Škrečkom pohryzený mladík síce ešte bude musieť absolvovať niekoľko vyšetrení, ale nemal by mať žiadne následky. Ak by však lekársku pomoc nevyhľadal, besnota by sa uňho prejavila najskôr kŕčmi svalov, strachom z vody a ťažkosťami s dýchaním. Potom nakazený človek umiera.

Ročne na tejto klinike aj z preventívnych dôvodov očkujú proti besnote až do sto pacientov. „To však neznamená, že všetky zvieratá, s ktorými prišli do styku, museli byť aj besné. Na Slovensku nie je ani jeden prípad zaočkovaného pacienta, ktorý by mal problém s besnotou,“ dodal Jarčuška.


Viac o besnote
Práve košická nemocnica nesie meno Louisa Pasteura, ktorý ako jeden z prvých objavov robil pokusy so sérami proti besnote. Až neskôr sa vyvinuli vakcíny, ktoré sa nakazeným pacientom vpichujú injekciami. Potom sa už ochorenie u človeka nerozvinie a následná liečba je bezproblémová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu