Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zajac pretlačil zdražovanie v zdravotníctve

Minister zdravotníctva Rudolf Zajac
Minister zdravotníctva Rudolf Zajac

BRATISLAVA - Minister Zajac začal používať na presadzovanie zdražovania v zdravotníctve čudné praktiky. Členovia parlamentného výboru schválili novelu zákona o zdravotnom poistení, a ani si nevšimli, že do nej na poslednú chvíľu pridal zvýšenie poplatkov a spoplatňovanie chorôb.

Zdá sa, že poslanci schvaľujú zdražovanie zdravotníckej starostlivosti bez toho, aby o tom vedeli. Ako informoval denník Sme, na poslednú chvíľu vsunul minister zmeny poplatkov a spoplatňovania chorôb do novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá bola súčasťou novely zákona o zdravotnom poistení. Člen výboru Urbáni o zmenách, za ktoré hlasoval, nevedel. Vraj je „pozmeňovákov“ toľko, že ich ani nestíha absorbovať. Rovnako o zmenách nevedel ani poslanec z SMK Bastrňák, ktorý prišiel na rokovanie neskoro, avšak novelu svojím hlasom odsúhlasil. O novele, ktorou sa rozširuje počet chorôb, na ktoré si budú pacienti priplácať a o zvýšení poplatkov má rokovať i parlament.

Poslanci sú Zajacovým postupom pobúrení. Paška zo Smeru chce dokonca ministra vyzvať, aby odstúpil. „Zajac mi sľúbil, že už nebude finančne zaťažovať občanov. Jeho zmeny vedú k opaku,“ vyhlásil. Minister namieta, že návrh len nadväzuje výškou poplatkov na výšku životného minima. Formou, akou sa v parlamente predkladali pozmeňovacie návrhy, je znepokojená aj Asociácia na ochranu práv pacienta. Jej podpredsedníčka A. Reháková, tiež nechápe, prečo sa má od životného minima odvíjať výška poplatkov. Šéf rezortu zdravotníctva odmietol, že by touto novelou sledoval zvýšenie poplatkov poistencov. „Naopak, zavádzame regulačný mechanizmus, ktorým chceme chrániť pacientov. Na jeho základe možno vypočítať maximálnu možnú hranicu poplatku, ktorá sa nesmie prekročiť,“ vyhlásil.



Ako by sa mali zvýšiť poplatky v zdravotníctve

Recept z 20 Sk na 30 Sk
Návšteva ambulancie z 20 Sk na 30 Sk
Pobyt v nemocnici z 50 Sk na 70 Sk
Pohotovosť zo 60 Sk na 80 Sk
Sprievodca v nemocnici zo 100 Sk na 132,44 Sk
Odvoz sanitkou z 2 Sk/km na 4 Sk/km
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu