Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Svadbu v kostole si dohodnite aspoň tri mesiace dopredu

Snúbenci sa môžu rozhodnúť buď pre sobáš v kostole, alebo na úrade.
Snúbenci sa môžu rozhodnúť buď pre sobáš v kostole, alebo na úrade.

Chodíte spolu už dlhší čas a rozhodli ste sa pre oficiálne spečatenie svojej lásky? Ak ste si pre rozozvučanie svadobných zvonov v kostole vybrali jarný termín, je najvyšší čas zájsť na farský úrad. Cirkevný sobáš je totiž potrebné dohodnúť si aspoň tri mesiace dopredu. Ako je to pri uzavretí manželstva na úrade?

V prípade, že ste sa rozhodli najskôr pre občiansky sobáš, teda na úrade a až potom pre cirkevný, nebude to mať žiadne právne následky. Manželstvo už totiž vzniklo pri civilnom sobáši, a tým pádom má ďalší slávnostný akt v kostole už len povahu obradu.

Svadba v kostole
Ešte predtým, ako snúbenci pristúpia k samotnému sobášnemu obradu, musia minimálne 3 mesiace pred stanoveným termínom svadby prísť na farský úrad. Počas toho obdobia je potrebné absolvovať predmanželskú prípravu. Teda niekoľko stretnutí s kňazom na farnosti, kde sa bude obrad konať. Okrem toho, v prípade evanjelického sobáša by mali byť snúbenci evanjelického vyznania ešte pred svadbou konfirmovaní, preto je dôležité v dostatočnom časovom predstihu dohodnúť dátum uzavretia manželstva.

Kedy treba súhlas
Na svadbu medzi katolíkom a pokrsteným nekatolíkom je potrebný súhlas biskupa príslušnej diecézy. Rovnako sa vyžaduje, keď sú obaja snúbenci pokrstení katolíci, ale ešte neprijali ostatné sviatosti - teda prvé sväté prijímanie a birmovku. Povolenie je potrebné aj pre sobáš s partnerom bez akéhokoľvek vyznania. Evanjelická cirkev sobáši svojich pokrstených a konfirmovaných členov, a ak je jeden z nich iného vyznania, nevyžaduje sa jeho prestup do evanjelickej cirkvi.

Sobáš na úrade
Ak sa rozhodnete pre občiansky sobáš, musíte matričnému úradu predložiť potrebné doklady a tiež vypísať žiadosť. Vybavovanie neodkladajte na poslednú chvíľu, lebo sa môže stať, že na vami vybraný termín nebude voľná obradná miestnosť. Tak pri občianskom, ako aj civilnom sobáši musia byť prítomní dvaja plnoletí svedkovia. Manželstvo nemožno uzavrieť medzi nerozvedenými partnermi, medzi predkami a potomkami, ako i súrodencami. Rovnako to platí pre maloletú osobu, človeka pozbaveného spôsobilosti na právne úkony a duševne chorú osobu.

Aké doklady potrebujete?
Ešte pred uzavretím manželstva na úrade je potrebné predložiť matričnému úradu niekoľko dokladov:
originál rodného listu,
doklad o štátnom občianstve,
potvrdenie o pobyte,
úmrtný list zomrelého manžela,
sobášny list zaniknutého manželstva, ak ide o vdovca alebo vdovu,
právoplatný rozsudok o rozvode manželstva,
právoplatný rozsudok o vyhlásení predchádzajúceho manželstva za neplatné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu