Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Smrť bezdomovca v ambulancii

Nemocnica na bratislavských Kramároch.
Nemocnica na bratislavských Kramároch.

BRATISLAVA - Červené vesty záchranárov, zranení a vzdychajúci ľudia, uháňajúce sanitky a obrovská vôľa pomôcť! Taký je bežný obraz urgentných príjmov v bratislavských nemocniciach. Včerajšia noc však bola predsa len iná.

Okrem obviazaných hláv či zasadrovaných končatín sa v jednej z nemocníc museli vyrovnať aj so smrťou. Bezdomovca, ktorý hodinu visel za nohu v šachte, už totiž zachrániť nedokázali. Zomrel priamo v jednej z ambulancií.

22.00 hod. - Ružinovskí anjeli
Richard (28) sa čosi pred desiatou večer pošmykol na ľade a udrel si ľavé koleno. O pár minút už syčí od bolesti a do nemocnice ho vezie priateľka Katarína (22). Po röntgenovom vyšetrení mu niečo po desiatej v ambulancii vyberú z kolena vodu. So sadrou na nohe ho po štyroch hodinách priateľka Katarína odváža z nemocnice.

Ďalší pacient vošiel do čakárne s obviazaným prstom na pravej ruke. Vysvetľuje, že sa pichol na noži, ktorý bol v umývačke riadu. Po chvíli čakania z nemocnice odchádza bez ošetrenia. "Rana mi prestala krvácať, previažem si ju sám," vysvetľuje. Lekári a sestričky medzitým pobiehajú hore-dole, a aj keď to môže vyzerať nezmyselne, každý ich pohyb je presne vypočítaný. Všetci sa vyhýbajú veľkej mláke a dvom vedrám, ktoré zachytávajú vodu kvapkajúcu cez strop.

24.00 hod. - Petržalské katakomby
Na petržalský príjem treba blúdiť kľukatými ulicami a potom nájsť v spleti budov tie správne dvere. Neznalému to môže trvať aj viac ako polhodinu. Po našom príchode sedí v čakárni muž v strednom veku so zalepeným čelom. Netají, že prežil alkoholický večer. "Bol som s kamarátmi na pive. Boli tam nejaké nezhody, ale netušil som, čo ma čaká... Pri odchode si na mňa jeden chlap počkal a tresol ma palicou po hlave... Veď ja si ho nájdem..." dodáva zranený. Podľa záchranárov tu bol túto noc relatívne pokoj.

01.00 hod. - Nočné "sestričky" z Kramárov
Asi najväčšie vzrušenie vládne na kopci na Kramároch. Hasičskí záchranári tu po polnoci privážajú bezdomovca, ktorého našli ľudia v Dúbravke. Približne hodinu visel za nohu v šachte a kričal o pomoc! Muž, ktorý nemá pri sebe doklady, je podchladený. Zle dýcha, chvíľami stráca vedomie. Po hodine oživovania zomiera. "Pre jeho záchranu sme urobili všetko, čo bolo v našich silách. Zomrel pravdepodobne na zlyhanie srdca," hovorí šéfka urgentného príjmu Darina Kukučková. Prípadom sa od tej chvíle zaoberajú aj kriminalisti. Zatiaľ nie je jasné, či išlo o nešťastnú náhodu, alebo bezdomovcovi niekto "pomohol". Súčasne s bojom o život bezdomovca ošetrujú lekári aj dizajnéra Romana (23), ktorý sa do nemocnice doviezol taxíkom. "Nemohol som dobre dýchať, a preto som vyhľadal pomoc lekárov," povedal Roman, ktorého sprevádzali dvaja kamaráti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu