Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prieskum: Najdôveryhodnejším na Slovensku je prezident

Ivan Gašparovič Zobraziť galériu (2)
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najdôveryhodnejšou inštitúciou na Slovensku je prezident republiky. Jeho dôveryhodnosť v porovnaní so situáciou pred rokom vzrástla skoro o desať percent. Dôveru mu vyjadrili traja zo štyroch dospelých občanov Slovenska.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý od 8. do 14. novembra uskutočnil Odbor mediálneho výskumu Slovenského rozhlasu (OMV SRo). Výberový súbor tvorilo 3 063 respondentov vo veku 18 a viac rokov.

Armáda SR, ako druhá najdôveryhodnejšia inštitúcia, má v súčasnosti dôveru 64,3 percenta respondentov. Tretia priečka patrí orgánom miestnej samosprávy, ktoré sú dôveryhodné pre 54,7 percenta oslovených. Viac ako polovica vyslovila dôveru cirkvám a náboženským spoločnostiam (50,4 %).

Európskemu parlamentu vyjadrilo dôveru 47,4 percenta opýtaných. Posledné dve priečky dôveryhodnosti patria vláde SR a Národnej rade SR. Vláde prináleží dôvera 27,3 percenta oslovených a najmenej dôveryhodnou inštitúciou je v súčasnosti parlament, ktorého dôveryhodnosť sa dlhodobo pohybuje pod 25 percent. V čase prieskumu mu plne dôverovali necelé tri percentá a viac dôverovalo ako nedôverovalo 22 percent dospelých obyvateľov Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu