Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Levočania bojujú o pamätník

Pamätník obetiam 2. svetovej vojny stojí zatiaľ na Námestí Majstra Pavla.
Pamätník obetiam 2. svetovej vojny stojí zatiaľ na Námestí Majstra Pavla.

LEVOČA - Časť obyvateľov Levoče bojuje o to, aby pamätník padlým v 2. svetovej vojne ostal v centre historického námestia. Pod petíciu proti presťahovaniu pamätníka na cintorín sa v posledných týždňoch podpísalo vyše 540 ľudí.

Petíciu zorganizoval miestny zväz protifašistických bojovníkov. „Podpisy sme zbierali preto, aby ľudia mali možnosť vyjadriť sa, či pamätník má ostať na námestí, alebo nie,“ povedal jeden z členov petičného výboru Štefan Sopko (86). O premiestnení pamätníka z Námestia Majstra Pavla na mestský cintorín rozhodli pred časom poslanci mestského zastupiteľstva. Tí zobrali petíciu občanov na vedomie. Podľa hlavného kontrolóra Štefana Ševčíka organizátori petície dostanú od magistrátu odpoveď. „Stále však platí uznesenie zastupiteľstva o premiestnení, “ dodal kontrolór.

Primátor Levoče Miroslav Čurilla chce s petičným výborom rokovať. „Sú to naši občania, chceme sa s nimi stretnúť a o probléme diskutovať,“ konštatoval primátor. I keď poslanci svoje rozhodnutie zatiaľ nezmenili, presun mramorovej skulptúry musí odobriť ministerstvo vnútra a podľa medzivládnych dohôd aj ruská strana. Ak sa tak stane, obelisk a časť schodov chce magistrát premiestniť v náklade 700-tisíc korún na budúci rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu