Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

V Žiline sa konala posledná rozlúčka s Danielom Tupým

V Žiline sa dnes konala posledná rozlúčka so zavraždeným 21-ročným študentom Danielom Tupým. Zobraziť galériu (13)
V Žiline sa dnes konala posledná rozlúčka so zavraždeným 21-ročným študentom Danielom Tupým.

ŽILINA - V Žiline sa dnes konala posledná rozlúčka so zavraždeným 21-ročným študentom Danielom Tupým, ktorého minulý týždeň v piatok dobodala skupina pravdepodobne neonacistov.

Ako uviedla jedna z prítomných, s Danielom sa prišla rozlúčiť, hoci ho nepoznala. "Myslím, že my, ktorým záleží na tom, aby násilie sa takýmto spôsobom neprejavovalo beztrestne na Slovensku, práve preto sme tu, aby sme ukázali, že nesúhlasíme s takýmito formami násilia, ktoré majú až také tragické následky", dodala. V preplnenom Dome smútku sa s Danielom lúčili aj jeho spolužiaci a pedagógovia.

"Toto nie je miesto a atmosféra obviňovať konkrétnych ľudí alebo rozdúchavať ešte viac vášne a žiadať pomstu alebo odplatu, určite orgány urobia všetko preto, aby vinníka dolapili", uviedol jeho pedagóg a spisovateľ Daniel Hevier. Ako ďalej dodal, pociťoval povinnosť prísť rozlúčiť sa so svojím študentom. "Aby jeho smrť nebola nezmyselná, aby sme sa všetci prebudili a ja si sám odnášam tú povinnosť nebyť ľahostajný. Tú vinu, ktorú si musíme všetci rozložiť sami na seba a svoju časť beriem aj na seba", dodal.

Podľa predsedníčky Slobodného fóra Zuzany Martinákovej sa tento mladý muž stal už symbolom. "Mali by sme urobiť všetko preto a ja dúfam, že mladí ľudia to urobia, študenti, možno aj matky tejto krajiny by sa mali zdvihnúť a povedať svoje slovo k tomuto prípadu, povedať , že sa nechcú báť pustiť svoje deti študovať do Bratislavy alebo iného mesta, že sa nechcú báť, či sa vrátia večer zdraví domov, keď vyjdú niekam do ulíc a mali by sme z toho vytvoriť pomník boja, vzdoru spoločnosti proti tomuto nezmyselnému násiliu", dodala. Podľa Martinákovej budú politici apelovať, aby bol tento prípad exemplárne potrestaný. "Exemplárny trest môže zastaviť takýchto násilníkov, ktorí behajú večer po uliciach", doplnila.

Smútočná rozlúčka sa uskutočnila bez incidentov, polícia monitorovala situáciu. Daniela Tupého zavraždili v piatok po 22:15. Zomrel na následky viacerých bodných zranení. Po neznámych útočníkoch polícia pátra. Všetky okolnosti ako aj motívy tohto trestného činu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu