Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

TA3: Za podozreniami voči SIS môžu byť ekonomické záujmy, tvrdí Mikloš

BRATISLAVA - Podozrenia, že Slovenská informačná služba (SIS) zneužíva svoje postavenie, môžu podľa ministra financií a podpredsedu SDKÚ Ivana Mikloša súvisieť s presadzovaním ekonomických záujmov.

Ako uviedol v diskusnej relácii televízie TA3 V politike, nebolo by to prvýkrát v tomto volebnom období, keď sa niekto snaží tajnú službu zdiskreditovať, pričom spomenul kauzu skupinka. Na takúto možnosť upozorňuje v svojej správe aj samotná SIS, poznamenal Mikloš. „V posledných dňoch a týždňoch som zachytil isté šumy a snahy o isté mediálne hry, ktoré sa týkajú tiež SIS,“ uviedol. Za mediálnu hru považuje aj článok Jozefa Šáteka uverejnený na internetovom portáli denníka Sme, na ktorý sa odvolával predseda SMK Béla Bugár, keď hovoril o možnej diskreditačnej kampani namierenej voči jeho strane.

Predseda výboru pre kontrolu SIS Viliam Soboňa (ĽS-HZDS) zatiaľ disponuje iba prísľubom, že dostane materiál z prostredia SIS, ktorý údajne dokazuje, že tajná služba monitorovala ministra pôdohospodárstva Z. Simona (SMK). Nemôže teda potvrdiť, že tak robila v rozpore so zákonom. Mikloš neberie tvrdenia Soboňu vážne a myslí si, „že sa nechal zneužiť alebo urobil chybu."

V Smere-SD by boli neradi, ak by kauza okolo SIS prekryla prešľapy ministra Simona, ktoré sú podľa nich dôvodom, aby odstúpil, povedal podpredseda strany Pavol Paška. Skonštatoval tiež, že Smer-SD sa v parlamente opakovane pokúsi presadiť uznesenie o zastavení privatizácie strategických podnikov, pretože „privatizácia sa rúti míľovými krokmi“. V Smere-SD sa podľa Pašku ešte nerozhodli, či v prípade, že táto iniciatíva bude opäť odmietnutá, sa pokúsia zastaviť privatizáciu referendom.

Snaha zastaviť privatizáciu uznesením parlamentu je podľa Mikloša protiústavná. Prípadné referendum by podľa neho bolo podobne, ako v prípade snahy Smeru-SD o vypísanie predčasných volieb, len zbytočným mrhaním peňazí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu