Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trnka navrhuje NS SR, aby zrušil stranu Slovenská pospolitosť

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka

BRATISLAVA - O zrušení strany Slovenská pospolitosť - Národná strana bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka dnes podal na NS SR návrh, aby bola táto strana rozpustená.

Agentúru SITA o tom informovala jeho hovorkyňa Jana Tökölyová. Ako vysvetlila, "dôvodom je, že svojimi stanovami, programom a činnosťou na území SR porušuje Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony, ale aj medzinárodné zmluvy ako je medzinárodný pakt o občianskych a politických právach z roku 1966 a Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd v znení protokolov č. 3, 5 a 8,".

Podnet na zrušenie Slovenskej pospolitosti dalo ešte v júli občianske združenie Ľudia proti rasizmu. Znevažovanie obetí boja proti nacizmu a fašizmu, označovanie SNP za "boľševický puč", fakľový pochod ulicami Zvolena, verejné vyhlásenia Vodcu SP-NS podľa združenia jednoznačne dokazujú, že ide o extrémne nacionalistické a xenofóbne zoskupenie, ktoré by nemalo mať miesto na slovenskej politickej scéne.

Počas uplynulého víkendu zorganizovala táto strana zhromaždenia v Modre, Hlohovci, Černovej, Prešove, pri ktorých asistovali desiatky policajtov. V Modre zadržali dve ženy, ktoré obvinili z trestného činu podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. V nedeľu polícia zatkla aj vodcu Slovenskej pospolitosti Mariána Kotlebu, ktorého po vypočutí prepustila na slobodu a neobvinila ho z nijakého trestného činu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu