Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cintoríny strážili policajti

SLOVENSKO - Návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch blízkych a spomienky na tých, čo už nie sú medzi nami. Takto vyzeral uplynulý víkend v slovenských rodinách. Na väčšine cintorínov sa však okrem smútiacich tento rok vo väčšej miere zdržiavali aj policajti.

Strážili živých, ktorí prišli „navštíviť“ mŕtvych. Na niektorých miestach išlo dokonca o súkromné bezpečnostné služby. Zvýšený počet policajtov sa počas uplynulého víkendu vyskytoval aj na najväčšom cintoríne na Slovensku v Košiciach, kde je na ploche 35 hektárov pochovaných asi 100-tisíc ľudí. Obavy z výtržníkov sa tu aj vďaka polícii napokon nenaplnili. Podobná situácia bola aj v hlavnom meste, kde sa však o bezproblémový priebeh Dušičiek po prvýkrát starali nielen policajti, ale aj súkromná SBS-ka. „Do nedeľňajšieho poludnia sme nezaznamenali žiadne mimoriadne udalosti,“ opísal situáciu hovorca Mestskej polície Bratislava Peter Pleva.

Jediný vážnejší incident sa odohral na Martinskom cintoríne, kam si „povyrazili“ dvaja mladíci. „Išlo o dvoch 15-ročných chlapcov, ktorí sa chystali urobiť si piknik. Za asistencie polície boli z cintorína vyvedení,“ uviedol Miroslav Hrádek, riaditeľ spoločnosti Marianum, ktorá spravuje 21 bratislavských cintorínov. Pod policajnou ochranou bol aj cintorín v Trenčíne. „Pri cintoríne máme viac hliadok. Policajti dozerajú na to, aby nedošlo k vlámaniam do áut a aby boli vodiči ohľaduplnejší a jazdili bezpečne,“ povedala Katarína Hlaváčová z trenčianskej polície. Mnohí sa totiž za hrobmi blízkych presúvali niekoľko desiatok aj stoviek kilometrov. „Prišla som z Prievidze so svojou rodinou. Veľmi si vážim krstného otca, ktorého som mala rada,“ povedala Michaela Brušková, ktorú sme zastihli na žilinskom cintoríne pod Hradiskom. Ani tu do večera nezaznamenali žiadne vážnejšie incidenty. Cintorín bol totiž podobne ako väčšina ostatných na Slovensku pod drobnohľadom polície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu