Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

BVS reaguje: Všetko bolo podľa zákona

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Navýšenie základného imania Infra Services, a.s., dcérskej servisnej spoločnosti Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s., bolo v súlade so zákonom.

Povedal to predseda Dozornej rady BVS, a.s., Karol Kolada v reakcii na informácie, ktoré spochybňujú transparentnosť a význam tohto kroku. Predpokladá, že možno niekto, kto mal záujem vstúpiť do vodární, ich šíri.

Vodárne vznikli v roku 2002. K valnému zhromaždeniu, ktoré sa konalo 29. júna 2010, mali 104 akcionárov - hlavné mesto Bratislava, 102 miest a obcí a BVS, a.s. Mesto Bratislava je ich väčšinovým akcionárom. Hospodárske výsledky vodární odrážajú vývoj cien a nákladov, povedal Kolada a pripomenul v tejto súvislosti reguláciu cien vodného a stočného, mzdové náklady a podobne. "BVS, a.s., po dohode všetkých akcionárov, ktorú v jej začiatkoch inicioval primátor hlavného mesta, nevypláca dividendy, tantiémy," vysvetlil Kolada. Všetok zisk bol vždy, vrátane odpisov investovaný. Zdôraznil, že vodárne sú zdravou spoločnosťou bez úverov a dlžôb.

Na margo zvýšenia základného imania v dcérskej Infra Services, a.s. Kolada okrem iného uviedol, že na valnom zhromaždení v júni 2010, bolo prítomných 83 percent akcionárov, ktorí schválili celú prípravu. "Primátor Andrej Ďurkovský zasiahol do toho, ja si myslím, že pozitívne. Povedal, že ako akcionár - hlavné mesto nesúhlasí, aby navýšenie bolo 51-percentné, ale môže byť najviac navýšenie do 49-percent, aby matka - BVS, a.s., mohla uplatňovať svoje právomoci," vysvetlil. Dodal, že za navýšené imanie sa nakúpia stroje.

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik v stredu 19. januára na tlačovej besede povedal, že z jeho pohľadu je BVS pravdepodobne tunelovaná a ekonomické parametre vodární sa zhoršujú. Podľa primátora za stav v BVS, a.s., a za jej vzťahy s dcérskymi spoločnosťami a skrytú privatizáciu zodpovedajú orgány spoločnosti, aj predošlé vedenie, hlavným akcionárom je mesto Bratislava, a zastupoval ho bývalý primátor Ďurkovský. Ftáčnik navrhuje odvolať z funkcie šéfa vodární Daniela Gemerana.

O možnej "tichej privatizácii" vodární sa diskutovalo v bratislavskej komunálnej politike od konca júla minulého roka na podnet troch mestských poslancov za SDKÚ-DS. Mestské zastupiteľstvo rozhodovalo aj o predaji vlastných kmeňových akcií BVS, a.s., mestu Skalica v septembri 2010. K téme vodární a Infra Services, a.s., sa vyjadrovali aj vtedajší mestskí poslanci a kandidáti na primátora Ján Budaj, Milan Ftáčnik a Magdaléna Vášáryová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu