Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Maďarský konzulát odpočúvala SIS!?

Maďarský konzulát v Košiciach.
Maďarský konzulát v Košiciach.

BRATISLAVA - To sú ale praktiky! Podľa zistení redaktora markizáckej relácie Paľba, namontovala v roku 2000 Slovenská informačná služba (SIS) odpočúvacie zariadenie do obývačky konzula Generálneho maďarského konzulátu v Košiciach.

Ak sú jeho zistenia pravdivé, zavlečie nás táto kauza do medzinárodného škandálu a SIS do trápnej pozície amatérov. Celý príbeh sa začína v roku 2000, keď sa začala rekonštrukcia budovy pre potreby Generálneho maďarského konzulátu v Košiciach. Za pánom M. Smutným, živnostníkom zaoberajúcim sa stavebnými prácami, ktorý mal spomínanú rekonštrukciu na starosti, prišli dvaja "policajti".

Oznámili mu, že do konzulátu musia namontovať odpočúvacie zariadenie, ide vraj o štátny záujem. Smutný sa na samotnom montovaní zariadenia do steny obývačky konzula sám zúčastnil. Redaktor maďarskému ministerstvu zahraničných vecí navrhol, že im ukáže presné miesto, kde v stene má zariadenie byť, ale pod podmienkou, že to celé môže nakrútiť kamera. Ministerstvo postupovalo ako zvyčajne a ponuku odmietlo.

Preukázať pravdu by sa teraz teoreticky dalo pozbavením mlčanlivosti zainteresovaných siskárov. Takúto právomoc má riaditeľ SIS Pittner. Jeho hovorca pripustil, že tak sa aj stane. Ak pripustíme, že SIS konzulát skutočne odpočúvala, vynára sa otázka, koho to bola vlastne iniciatíva.

"Ak hovoríme o odpočúvaní týchto priestorov, myslím si, že premiér o tom nevedel. To ani nepripustím, to by bolo niečo strašné," vyjadril sa rozhorčený šéf SMK Bugár. Podľa neho "SIS mapuje, či politici SMK nevynášajú informácie do Budapešti cez ambasádu alebo konzulát".

V každom prípade však ide zo strany SIS o amaterizmus hrubého zrna, keď akciu, ktorá môže vyvolať medzinárodný škandál, zveria do rúk neznámemu živnostníkovi. "Či sa tá kauza potvrdí, alebo nie, aj tak sa mi z niektorých krokov SIS dvíha žalúdok," povedal Bugár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu