Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Podľa novej vyhlášky sa školy budú hodnotiť

Minister školstva Martin Fronc
Minister školstva Martin Fronc

BRATISLAVA - Školy budú onedlho povinné vypracovávať správy o svojej činnosti. Táto povinnosť im bude vyplývať z novej vyhlášky, ktorú pripravuje minister školstva Martin Fronc a nadobudne účinnosť od januára budúceho roka.

Ako vysvetlil Fronc novinárom, je to ďalší krok, ktorý robí v rámci reformy vzdelávania. Minister zdôraznil, že na vydanie novej vyhlášky ho splnomocňuje zákon z roku 2003 o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. V minulosti totiž pripustil, že sa obsahová reforma vzdelávania dá urobiť aj prostredníctvom nižších právnych noriem. Medializované informácie o tom, že chce urobiť reformu cez vyhlášky však následne niekoľkokrát odmietol.

Dnes minister zdôraznil, že prostredníctvom vyhlášky sa posilní súťaživosť škôl. Školy budú totiž povinné vypracovávať správy do konca októbra za predchádzajúci školský rok, slúžiť budú predovšetkým pre rodičov. Tí si na ich základe budú môcť vybrať tú najlepšiu školu pre svoje dieťa. K správe sa bude musieť vyjadriť rada školy a následne aj s prípadnými pripomienkami pôjde na schválenie zriaďovateľovi. Takýto mechanizmus podľa Fronca zabráni, aby sa do správ dostali nepravdivé informácie. Po schválení budú musieť byť správy zverejnené na všeobecne dostupnom mieste, pričom minister odporúča internet. Ak však niektorá škola správu nevypracuje, priama sankcia jej nehrozí. "Vyhláškou nemôžem priamo ukladať sankcie. To by muselo byť v zákone a tam to takto explicitne dané nie je," konštatoval Fronc a dodal, že školy môžu byť postihnuté aj iným spôsobom. Napríklad tak, že dostanú menší normatív, pretože tie budú školy dostávať aj na základe výsledkov.

Minister vyhlásil, že vyhláška je ďalším krokom reformy vzdelávania, ktorej súčasťou je aj nový zákon o výchove a vzdelávaní. O ňom Fronc už niekoľkokrát vyhlásil, že je pripravený a čoskoro ho predloží parlamentu na rokovanie. Naposledy však povedal, že s predložením počká kým sa upokojí politická situácia. Dnes konštatoval, že k školskému zákonu "ťažko viac povedať." Ako zdôvodnil, ako podstatnejšie vníma urobiť reformu vzdelávania, ktorá je reformou desaťročia a zákon je len jedným z jej segmentov. To, či politická situácia je stabilná alebo nestabilná, posúdia podľa Fronca politickí partneri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu