Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ľudské orgány leteli vo vrtuľníku

Letecký záchranár Jaroslav Loy s chladiacim boxom, v ktorom sa preváža srdce.
Letecký záchranár Jaroslav Loy s chladiacim boxom, v ktorom sa preváža srdce.

KOŠICE/BRATISLAVA - Tragická autonehoda mladého Východoslováka dala šancu na kvalitnejší život ďalším ľuďom. Leteckí záchranári včera ráno previezli jeho srdce a obličku na transplantáciu do Bratislavy. Pečeň si na rovnaký účel odviezli Česi. Srdce už dopoludnia transplantovali pacientovi (50) v Bratislave.

Z Bratislavy do Košíc vyštartoval vrtuľník krátko po druhej hodine ráno. "Počas letu bol chladiaci box s orgánmi pripevnený na sedadle. Po ôsmej hodine sme už boli v Bratislave," povedal Jaroslav Loy z Leteckej záchrannej služby. K transplantácii došlo v dopoludňajších hodinách. Potvrdil to profesor Juraj Fabián, šéf transplantačného oddelenia Slovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb.

"Darcom orgánov bol asi tridsaťročný muž z Košického kraja. Po autonehode mal ťažký opuch mozgu," uviedol lekár Peter Merjavý z transplantačného centra Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Podľa neho bol pacient po mozgovej smrti. Srdce darcu a jednu obličku previezli letecky do Bratislavy, pečeň smerovala ďalšiemu pacientovi (32) do Prahy.
Súhlas na transplantáciu
Príbuzných tragicky zahynutého darcu o transplantácii jeho orgánov informovali. Zabrániť jej môže len jeho písomný nesúhlas, ktorý by podpísal počas života. "U nás môže každý vysloviť nesúhlas s darovaním svojich orgánov. Ak takýto nesúhlas ale nie je v centrálnom registri nedarcov, orgány sa môžu použiť na nevyhnutnú transplantáciu," povedal Peter Merjavý.
Už vyše 60 transplantácií srdca
Prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku sa uskutočnila v marci 1998. Životne dôležitý orgán transplantovali vtedy 58-ročnému pacientovi. Odvtedy nové srdce dostalo u nás ďalších vyše 60 pacientov. Včerajšia operácia bola 11. v tomto roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu