Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zsolt Simon: Neodstúpim!

Zsolt Simon
Zsolt Simon

BRATISLAVA - Vo vláde je ďalší minister, ktorý žiadal o štátnu dotáciu, a na rozdiel od Ľudovíta Kaníka ju aj dostal. Šéf rezortu pôdohospodárstva Zsolt Simon však odstúpiť nemieni. Smer-SD už vyzvala premiéra Dzurindu na jeho okamžité odvolanie.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon za SMK sa dostal do podobnej situácie ako odchádzajúci Ľudovít Kaník, keď ešte v roku 2003 získala firma, v ktorej bol spolumajiteľom, 8 miliónov korún zo štátnych dotácií. Simon svoj majetkový podiel predal až v roku 2004 a svojej funkcie sa nechce vzdať. Vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi žiada od vládnej koalície Smer. „Podľa Smeru-sociálnej demokracie ide o učebnicový príklad klientelizmu porovnateľný s prípadmi Ľudovíta Kaníka a Pavla Ruska,“ uviedla hovorkyňa strany Silvia Glendová.

Premiér Mikuláš Dzurinda sa zatiaľ ministrovým prešľapom nezaoberal. Na celú vec reagoval vyhlásením, že „keď sa objavia informácie, jeho spolupracovníci mu ich overia. V prípade, že je potrebné, aby som sa nimi zaoberal, sa nimi zaoberať budem“. Simona bráni aj jeho strana. Podľa predsedu SMK Bélu Bugára „nešlo v prípade týchto dotácií o žiadny klientelizmus, ale o nárokovateľnú čiastku, ktorú dostal akýkoľvek poľnohospodársky subjekt spĺňajúci dané podmienky“. Na zváženie však zostáva fakt, že o dotáciách v roku 2003 rozhodovali sedemčlenné komisie a je len ťažko predstaviteľné, že by neschválili podporu, o ktorú žiada firma spoluvlastnená ministrom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu