Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Múr Trenčianskeho hradu padal, keď tam boli horolezci

Horolezci pracovali včera tesne po páde múru na jeho najnebezpečnejšej časti.
Horolezci pracovali včera tesne po páde múru na jeho najnebezpečnejšej časti.

TRENČÍN - Zrútila sa ďalšia časť opevnenia Trenčianskeho hradu! Spadla včera ráno práve vtedy, keď tam boli horolezci! Iba zázrakom sa nikomu nič nestalo.

Pamiatkári sú nešťastní. Už je jasné, že z múru sa nepodarí zachrániť takmer nič. "Ráno, keď si muži chystali veci na múre, tak to zrazu ruplo a celá jeho časť, ktorú sme mali rozoberať, odpadla," povedal konateľ firmy Vertical Milan Packo. Horolezci vyviazli bez zranení a onedlho pracovali v hrozivých výškach na najnebezpečnejšej časti opevnenia. Statik konštatoval, že sa zrútilo viac muriva ako v roku 2003, keď ho spadlo asi 35 kubických metrov.

Podľa riaditeľky Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne Evy Gazdíkovej znamená včerajšia havária, že múr bude zrejme treba rozobrať až po najbližšiu vežičku. Do pondelka budú vedieť, v akom stave múr vlastne je. "Vyzerá to tak, že sa z neho podarí zachrániť stále menej a menej. Trápi nás to," povedala riaditeľka Trenčianskeho múzea Katarína Babičová. Takúto situáciu však čakala. "Táto posledná havária je dôkazom, že múr je skutočne veľmi narušený," povedala. O uzavretí hradu však napriek tomu neuvažujú, pretože najnebezpečnejšia časť opevnenia už po včerajšku neexistuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu