Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

OSN: Slovensko nestálym členom Bezpečnostnej rady na roky 2006-2007

Eduard Kukan označil tento výsledok hlasovania za mimoriadny úspech slovenskej diplomacie.
Eduard Kukan označil tento výsledok hlasovania za mimoriadny úspech slovenskej diplomacie.

BRATISLAVA - Slovensko sa stane nestálym členom Bezpečnostnej rady (BR) Organizácie Spojených národov (OSN) na roky 2006 a 2007. V tajných voľbách, na ktorých sa dnes zúčastnilo 191 členských krajín organizácie, získala Slovenská republika podporu 185 krajín. Šesť štátov sa zdržalo. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Minister zahraničných vecí Eduard Kukan označil tento výsledok hlasovania za mimoriadny úspech slovenskej diplomacie a potvrdenie stabilného miesta našej krajiny v medzinárodnom spoločenstve.

"Vnímam to ako prejav ocenenia doterajšieho pôsobenia SR na pôde OSN pri nastoľovaní alebo udržiavaní mieru a bezpečnosti vo svete v rámci početných humanitárnych a vojenských misií," vyhlásil minister. Podľa neho je zvolenie Slovenska aj prejavom ocenenia našej angažovanosti na medzinárodnej scéne, ale i vnútropolitického vývoja.

Kukan si uvedomuje, že budúce pôsobenie Slovenska v BR OSN je výzvou pre krajinu. Minister je presvedčený, že očakávania medzinárodného spoločenstva dokážeme naplniť. Zdôraznil, že Slovensko bude ako člen BR OSN patriť medzi 15 najdôležitejších krajín sveta, ktoré spolurozhodujú o otázkach globálnej bezpečnosti a mieru. Pôsobenie v Bezpečnostnej rade OSN preto Kukan vníma ako výzvu pre celú krajinu.

"Slovensko bude aktívnym a konštruktívnym členom BR OSN, ktorý sa bude opierať o svoje zahraničnopolitické priority a demokratické hodnoty, ktorými sa riadi aj ako člen Európskej únie a NATO," dodal minister zahraničných vecí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu