Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vrátilo sa k nám babie leto!

Vo Veľkej Fatre dokonca zakvitli i jahody.
Vo Veľkej Fatre dokonca zakvitli i jahody.

BRATISLAVA - Skvelé! Vracia sa k nám teplé babie leto! Jeho prvá fáza sa skončila ochladením koncom septembra, teraz prichádza druhá. Pred sebou máme slnečný víkend s teplotami do 23 °Celzia.

Na kúpanie to síce nebude stačiť a nepadnú ani teplotné rekordy, milovníci opaľovania si však opäť prídu v najbližších dňoch na svoje. Až do polovice budúceho týždňa má byť príjemne slnečno. "Vyzerá to veľmi optimisticky! Ako bolo včera, tak bude aj zajtra, pozajtra a popozajtra... až do stredy," uviedla Miriam Jarošová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Dnes a zajtra vystúpia denné teploty na 18 až 22 °C, v nedeľu bude o čosi nižšia teplota - 16 až 20 °C. Podobné teploty a jasné alebo polojasné počasie by malo pokračovať až do stredy. "V nižších polohách sa môžu vyskytovať hmly, ktoré - ak sa udržia až do obeda či po celý deň - o čosi znížia dennú teplotu," dodala meteorologička Miriam Jarošová.


Kvitnú jahody a motýle sa správajú ako v lete
BANSKÁ BYSTRICA - Neobyčajné teplo v posledných dňoch celkom poplietlo prírodu. Vo Veľkej Fatre rozkvitli niektoré kvety, ktoré bežne kvitnú na jar, dokonca zakvitli i jahody. Na niektorých zostali krásne červené plody.

Podľa slov Miroslava Sanigu zo starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa sa teplé počasie podpísalo aj na fialovom cyklámene fatranskom, ktorý rastie len u nás. "Kvitne dlhšie ako po iné roky," povedal Saniga. Najväčšou raritou sú však v okolí Starých Hôr a Motyčiek (pri Banskej Bystrici) rozkvitnuté lesné jahody, ktoré sú atrakciou aj pre ostrieľaných turistov. "Je to naozaj zázrak. To som ešte nevidela," povedala náhodná okoloidúca na Starých Horách. Výnimkou nie sú ani poletujúce pestrofarebné druhy motýľov, najmä babôčky pávookej a admirálskej.

Teplé počasie vyprovokovalo aj niektoré vtáky. Hoci sýkorkám, brhlíkom či čížikom už v jeseni nebýva veľmi do spevu, teraz sa mnohé ozývajú akoby bola jar. "Teplé noci zobudili aj sovy, ktoré na toto ročné obdobie netradične vyhukujú," dodal Saniga. Na slnečných miestach sa v tomto období ešte stále vyhrievajú aj vretenice a jašterice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu