Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Tekovských Lužanoch objavili blízko cesty asi pol tony chemikálií

Juraj Rizman:
Juraj Rizman: "Ak sa k týmto jedom dostanú deti, môže ich to vážne ohroziť."

TEKOVSKÉ LUŽANY - Takmer pol tony rozsypaných chemikálií našli v Tekovských Lužanoch na mieste, kam sa môžu pokojne dostať aj hrajúce sa deti. Veľké množstvo hydroxidu sodného a ďalších jedov, zrejme pesticídov, objavili aktivisti Greenpeace v rozpadnutej budove na kraji Tekovských Lužian neďaleko Levíc.

Schátraná budova kedysi zrejme slúžila ako sklad chemikálií. Nemá okná, strecha sa rozpadáva. Voľne rozsypané jedy môžu prenikať do poľnohospodárskej pôdy v okolí rumoviska a otráviť ju. Podľa hovorcu organizácie Greenpeace Juraja Rizmana sú na Slovensku desiatky takýchto voľne dostupných skládok s jedmi. Štát však nemá peniaze na ich likvidáciu a okrem toho stále nemáme zákon o starých environmentálnych záťažiach, ktorý by jasne stanovoval, ako ich likvidovať. Žalostný nález v Tekovských Lužanoch aktivisti Greenpeace zadokumentovali a informovali o ňom nitriansky inšpektorát životného prostredia. "Takéto jedy sú tikajúcou časovanou bombou. Ak sa k nim dostane dieťa, žieravina hydroxid sodný, používaná v chemickom či textilnom priemysle, mu môže poleptať pokožku či oči," povedal J. Rizman.

Starosta Marián Kotora o sklade vie, no nie je vraj jasné, komu objekt patrí. Okrem toho obec nemá právo narábať s nebezpečným odpadom. O sklade však aspoň informoval ochranárov zo šahanského združenia Ipeľská únia. Predseda poľnohospodárskeho družstva Július Koncz netuší, kto tam chemikálie uskladnil. "My máme už desaťročia vlastné sklady v inej časti obce. Podľa neho však možno hľadať vinníkov v ďalšom obecnom družstve, ktoré je dnes v konkurze alebo medzi súkromne hospodáriacimi roľníkmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu