Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Horská služba odmieta, že pri záchrane horolezca z ČR zlyhala

POPRAD - Horská služba odmieta obvinenia, že zlyhala pri záchrane dvojice českých horolezcov vo Vysokých Tatrách, z ktorých jeden zahynul. "Je mi ľúto, že niekto kritizuje prácu záchranárov, pričom nepozná všetky súvislosti prípadu," povedal dnes šéf Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Reagoval tak na výčitky na adresu tatranských záchranárov, ktoré sa objavili v niektorých diskusných fórach na internete. O aké výčitky konkrétne išlo odmietol upresniť. Horská záchranná služba podnikla minulý týždeň v piatok akciu na záchranu dvoch českých horolezcov, ktorí uviazli na Čiernom štíte vo Vysokých Tatrách. Zastihlo ich tam zlé počasie, vietor a sneh. Päťdesiatpäťročný muž, ktorý bol v horách so svojim dvadsaťštyriročným synom, počas záchrannej akcie zomrel v dôsledku extrémneho vyčerpania a podchladenia.

"Prečo niekto kritizuje záchranárov, ktorí sa dostali ku dvom postihnutým, keď ich kolegovia horolezci predtým pokus o ich záchranu vzdali, pretože sa k nim nedokázali dostať?" povedal dnes Janiga pre ČTK.

Prvé informácie od záchrannej skupiny z miesta nešťastia podľa nich skutočne hovorili o tom, že dvojica je v poriadku a je len vyčerpaná a podchladená po noci strávenej v horách. "Poskytli im teplý čaj, zabalili ich do prikrývok a pripravili na zostup. Po celý čas sa postihnutí hýbali a normálne so záchranármi komunikovali," uviedol Janiga.

Až neskôr podľa neho došlo ku komplikáciám, keď starší z dvojice českých horolezcov v dôsledku extrémneho vyčerpania a podchladenia skolaboval. Celá záchranná akcia trvala podľa Janigu 17 hodín a skončila až okolo druhej hodiny v noci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu