Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nové občianske preukazy vo formáte EÚ od januára

BRATISLAVA - Nové občianske preukazy formátu Európskej únie (EÚ) by si občania mohli vybaviť na polícii už v januári, kedy vstúpi do účinnosti nový zákon o občianskych preukazoch. Návrhom zákona z dielne rezortu vnútra sa bude v krátkom čase zaoberať vláda.

Nové občianske preukazy budú mať viac bezpečnostných prvkov, vrátane prvkov viditeľných iba pod UV žiarením. Občianske preukazy budú tak ako nové vodičské preukazy polykarbonátové kartičky, na ktorých bude digitalizovaná fotka a podpis. Výberové konanie na dodávateľa nových občianskych preukazov v súčasnosti ešte pokračuje. Zavedenie nových občianskych preukazov si v rokoch 2005 až 2008 vyžiada takmer miliardu korún.

Súčasné občianske preukazy zostanú v platnosti aj naďalej a nebude potrebné ich vymieňať. Novým údajom na preukazoch bude informácia o štátnom občianstve. Na žiadosť občana, tak ako to je v súčasnosti, bude môcť byť v preukaze aj údaj o krvnej skupine či informácia o závažnej chorobe, ktorá si v prípade potreby vyžaduje okamžité podanie lieku. Na zapísanie týchto údajov je potrebné potvrdenie lekára. Nevidiacich občanov bude možné nafotiť s okuliarmi s tmavými sklami. Rehoľné sestry sa budú môcť aj naďalej rozhodovať, či chcú byť na fotke v rehoľnom rúchu a s prikrývkou hlavy.

V prípade schválenia zákona v predloženej podobe sa zvýšia aj poplatky za vydávanie preukazov, aby sa pokryli zvýšené náklady. Za podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu by mal občan od 15. januára zaplatiť 150 korún, namiesto súčasných 50. Správny poplatok za vydanie občianskeho preukazu ako náhrady za zničený, stratený, odcudzený alebo poškodený občiansky preukaz bude 500 korún. V súčasnosti je to 200 korún. Vydanie nového občianskeho preukazu za stratený, zničený alebo poškodený opakovane v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich rokoch by sa oproti súčasným 500 mal zvýšiť na 1 000 korún.

V zákone je zároveň stanovené, že od júla 2008 prejdú kompetencie v oblasti občianskych preukazov z polície na obvodné úrady. Niektoré subjekty, vrátane ministerstva spravodlivosti, v pripomienkovom konaní odporúčali, aby občianske preukazy mali osoby od 14 rokov. Z finančných dôvodov s tým rezort vnútra nesúhlasil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu