Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počas výpadku zomrela žena, manžel sa nedovolal na 112

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/ŽILINA - Včerajší výpadok núdzových liniek v Žilinskom kraji možno dopomohol do hrobu žene z Kysuckého Nového Mesta. Prišlo jej zle a jej muž sa nemohol dovolať na 155, ani na číslo 112. Nezostávalo mu nič iné, ako ísť hladať pomoc osobne. Keď sa aj so zdravotníkmi vrátil, bolo neskoro.

„Môžem potvrdiť, že ten pán, svedok udalosti, ktorý zaznamenal ťažkosti u nebohej pacientky, sa naozaj nedovolal na žiadnu tiesňovú linku. Bolo to presne v tom čase, keď nefungovala žiadna tiesňová linka ani náhradné riešenie, bolo to krátke obdobie, a v tomto čase preto vyhľadal osobne lekársku pomoc. Bohužiaľ, pri príchode tejto pomoci sa už tejto pacientke pomôcť nedalo a zomrela,“ uviedla riaditeľka Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Andrea Smolková.

K pondelkovému čiastočnému výpadku hlasových služieb v Žilinskom kraji došlo pre zlyhanie ľudského faktora, uviedol hovorca Slovak Telekom Andrej Gargulák. "Naša sieť je dimenzovaná na nepretržitú prevádzku a súčasťou celej telekomunikačnej sústavy sú aj záložné riešenia a systémy, ktoré však pri tejto špecifickej situácii nebolo možné použiť," uviedol.

K výpadkom tiesňových liniek došlo medzi 12:37 a 14:09 a medzi 16:20 a 17:36. Orgány zodpovedné za funkčnosť integrovaného záchranného systému zabezpečili náhradné mobilné telefónne čísla a tiež rozposlali hromadnú SMS, na základe ktorej starostovia informovali obyvateľov svojej obce.

Podľa generálneho riaditeľa sekcie Integrovaného záchranného systému Petra Majku o výpadku informovali regionálne rozhlasové stanice v priebehu 40 minút od zlyhania systému a každých 5 minút vysielali správu o nefunkčnosti tiesňových liniek a oznamovali náhradné čísla. Zástupcovia rezortu sa v Žiline presvedčili o oprave telekomunikačných zariadení u dodávateľa ST a plnej funkčnosti systému, štátny tajomník Žilinka však upozornil, že zlyhanie techniky sa nikdy nedá vylúčiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu