Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Turistka sa stratila v Tatrách, pátrali po nej záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Záchranári Horskej záchrannej služby z Nízkych Tatier hľadali nezvestnú 26-ročnú turistku zo Závadky nad Hronom. Mladá žena sa vybrala na túru zo sedla Priehyba na hrebeni Nízkych Tatier a mala sa vrátiť domov ešte vo štvrtok večer.

Keďže sa domov nevrátila ani v noci a nepodala o sebe žiadnu informáciu, ráno jej rodičia požiadali o pomoc. Na základe týchto informácií bola zorganizovaná pátracia skupina desiatich záchranárov s troma pátracími psami. Krátko po začiatku pátrania bola akcia zrušená, pretože hľadaná sa ozvala svojim rodičom.

Ako neskôr uviedla, na túre v hmle stratila orientáciu a namiesto na južnú stranu sa vybrala na severnú. Večer sa ocitla v teréne bez mobilného pokrytia a prespala v opustenom senníku v blízkosti vodného diela Čierny Váh, čo bolo úplne mimo plánovanej túry. Ráno sa jej podarilo stretnúť ľudí a spojiť sa s rodičmi, informuje na svojej internetovej stránke Horská záchranná služba.

Horskí záchranári dnes zaznamenali aj zvýšený počet úrazov, čo súvisí so zvýšeným počtom lyžiarov. Záchranári ošetrili 34 lyžiarskych úrazov, z toho najviac v lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách. Pribudli vážnejšie zranenia hlavne u detí a mladších lyžiarov.

O pomoc požiadali horskú službu aj srbskí horolezci, ktorí po dolezení ľadu Skok v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách uložili svoj výstroj pod skalou a pokračovali v túre. Pri návrate z túry zistili, že výstroj tam nie je. Horská služba žiada poctivých nálezcov, aby veci doniesli do Starého Smokovca na Oblastné stredisko HZS Vysoké Tatry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu