Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Smer sa bojí svojho vlastného zákona, tvrdí SNS

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Strana Smer-SD návrhom zmien v zákone o preukazovaní pôvodu majetku (účinný od 1. januára) ukazuje, že sa bojí zákona, ktorý sama presadila. Vyplýva to z vyhlásenia prvého podpredsedu SNS Andreja Danka.

Poslanci SNS už v čase rokovania o zákone upozorňovali, že ak bude prijatý v navrhovanej forme, občania ho budú zneužívať na riešenie susedských sporov. Len tri dni po vstupe normy do platnosti predseda Smeru-SD Robert Fico podľa nej priznal, že je to naozaj tak, pripomenula hovorkyňa SNS Jana Benková.

Líder Smeru-SD v pondelok uviedol, že len na generálnej prokuratúre je zatiaľ asi 200 podaní od občanov, ktoré nesmerujú proti osobám zaoberajúcim sa organizovaným zločinom, prípadne ústavným činiteľom, ale týkajú sa prevažne susedských súdnych sporov. Navrhol preto zmeniť zákon tak, aby sa vzťahoval iba na ústavných činiteľov. "Chceme zabrániť nezmysleným podaniam. Zúžme to na verejne činné osoby a poďme hovoriť o tom, či tam nedáme aj osoby, ktoré sú podozrivé zo spáchania závažnej trestnej činnosti," ozrejmil.

Smer-SD podľa SNS začína preberať jej "myšlienky a presvedčenia". "Vyjadrili sme vážnu obavu, že ľudia začnú zneužívať nedokonalosť zákonov na riešenie susedských a súkromných sporov. Upozornili sme, že štát má dostatok mechanizmov na boj s trestnými činmi, len ich nedostatočne využíva. Špeciálne zákony, špeciálni sudcovia, špeciálne tímy sú cestou do pekla. Buď krajina funguje so všetkými nešpeciálnymi mechanizmami, alebo je v nej niečo choré a scestné," vyhlásil Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu