Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pachingera videli vysmiateho v obchode, na súd neprišiel

Patrik Pachinger a Dávid Brtva
Patrik Pachinger a Dávid Brtva (Zdroj: TASR)

PEZINOK – Kauza údajného tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia sa ani v novom roku neposunula vpred a pojednávanie odročili na 7. marca. Dôvodom bola opäť práceneschopnosť Patrika Pachingera, ktorý má údajne zdravotné problémy. Samotný prokurátor ho však videl v obchode.

Podľa lekárskej správy by účasť na pojednávaní mohla jeho stav zhoršiť. Prokurátor považuje opakované ospravedlnenky za obštrukciu. „Hlavne keď som ho osobne videl vysmiateho chodiť po obchodných centrách,“ uviedol prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta a upozornil, že Pachinger navyše poskytol aj minimálne jeden rozhovor médiu.

Prokurátor navrhol, aby jeho zdravotný stav preskúmal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, či by mohol byť aspoň na krátky čas počas dňa na súde, prípadne aj v prítomnosti lekára. Jeden z obhajcov Peter Filip upozornil, že pojednávania bývajú naplánované na viacero dní. Na lavici obžalovaných sedia okrem Pachingera aj podnikateľ Jozef Majský a Dávid Brtva.

Odročovanie sprevádza pojednávanie tohto prípadu často. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus pre rôzne zdravotné a iné dôvody na strane obžalovaných a advokátov.

V kauze na návrhu prokurátora v novembri 2010 oddelili spreneveru za 5,6 milióna korún (185 886 eur), za ktorý bol obžalovaný len Brtva. Odsúdili ho na päť rokov väzenia, proti verdiktu sa odvolal. Hlavná časť prejednávaného prípadu sa na súde posunula vpred naposledy v apríli minulého roka.

Ako svedok vtedy vypovedal František T., ktorý podľa obžaloby do firmy Majského odviezol ako vodič Brtvu a spolu s ním vybranú hotovosť z pobočiek nebankoviek, viac ako 40 miliónov korún v kufríkoch. Vypovedal, že odovzdal kufríky s vybranou hotovosťou z pobočiek nebankoviek jednému mužovi. Neskôr povedal, že ich odviezol k Majskému - túto druhú výpoveď v polovici apríla označil za pravdivú.

Ako dodal, kufríky s peniazmi spolu s Brtvom odovzdal na sekretariáte Majského firmy, ktorý sa s nimi pri odchode prišiel rozlúčiť. Svedok odmietol, že by ho niekto ovplyvňoval, aby zmenil výpoveď. V apríli vypovedal ako svedok v kauze aj bývalý obhajca Majského, podľa ktorého je prípad vykonštruovaný, označil ho „vyústením politických pomerov.“

Trojica si už raz vypočula rozsudok, ale ten nenadobudol právoplatnosť. Špeciálny súd ich v apríli 2007 odsúdil za založenie a zosnovanie zločineckej skupiny a podvod. Podľa obžaloby spôsobili škodu vyše 26,5 milióna eur. Senát odsúdil Majského na 12 rokov, Brtvu na 11 rokov a Pachingera na 10 rokov. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, obžalovaní sa proti nemu odvolali. Najvyšší súd rozsudok zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu