Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jurzyca: Vláda je pri schvaľovaní súkromných vysokých škôl opatrná

Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda postupuje podľa ministra školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) veľmi opatrne pri schvaľovaní súkromných vysokých škôl (VŠ).

"Ide tam o riziko inflácie titulov," povedal minister v rozhovore s tým, že nejde prioritne o štátne peniaze, pretože tieto školy ich okrem prospechových a motivačných štipendií nedostávajú. Vysokoškolské tituly sú podľa Jurzycu na trhu práce rovnaké.

"Nepomáhajú rozoznať toho, kto usilovne študoval a toho, čo neštudoval usilovne. Keďže to riziko je dnes pomerne vysoké, tak vláda je opatrná, veľmi opatrná pri schvaľovaní ďalších súkromných VŠ." Šéf rezortu školstva ďalej zdôraznil, že vláda nemá negatívny vzťah k súkromnému vlastníctvu.

"Trh so vzdelaním je špecifický v tom, že na ňom existuje veľká informačná nerovnosť." Ministerstvo sa preto pokúša túto nerovnováhu riešiť aj meraním kvality škôl. "Čím viac budeme vedieť merať kvalitu vysokých škôl, tým ľahšie sa budú povoľovať nové," vysvetlil Jurzyca. Exekutíva dostane čoskoro na stôl návrh na schválenie v poradí jedenástej súkromnej VŠ, Hudobnej a umeleckej akadémie Jána Albrechta, ktorá by pôsobila v Banskej Bystrici.

Odobrila ju Akreditačná komisia, tá vydala súhlasné stanovisko k obidvom predloženým študijným programom. Už v septembri rozhodovala vláda o osude súkromnej VŠ, išlo o Unicentrum - Medzinárodnú vysokú školu v Piešťanoch. Exekutíva jej súhlas nedala. Premiérka Iveta Radičová vtedy zdôvodnila, že jej vláda nepovažuje súčasný systém akreditácií za kvalitný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu