Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Od mladíka bez vodičáku vypýtal úplatok 265 eur

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu trestu, peňažný trest 250 eur a zákaz činnosti vymeral v piatok senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici bývalému piešťanskému policajtovi Marekovi V. (24). Expolicajta odsúdili za to, že s kolegom neriešili priestupok vodiča, ale prijali od neho úplatok 265 eur (osem tisíc korún).

Tým spáchali zločin prijímania úplatku v súbehu s prečinom zneužitia právomoci verejného činiteľa. Rozsudok nie je právoplatný hoci expolicajt sa odvolania vzdal, ale prokurátor sa rozhodne v zákonnej lehote.

Marek V. s kolegom Michalom Ivanom v júli 2008 v Piešťanoch počas služby zistili, že študent Tomáš K. ako vodič osobného auta nemá vodičské oprávnenie. Miesto toho, aby prípad riešili ako priestupok, požadovali od neho úplatok. Pritom mu tvrdili, že môže dostať pokutu až stotisíc korún a zariadia, aby desať rokov nezískal vodičské oprávnenie. Študent im nakoniec dal 265 eur (osemtisíc korún). Marekov kolega Michal Ivan sa k činu priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Tú schválil súd v máji a podľa nej Michal Ivan dostal trest tri roky podmienečne s probačným dohľadom súdneho úradníka.

Obžalobu v tejto veci prijal senát ŠTS v júli minulého roku. Neskôr Michal Ivan pristúpil na dohodu so špeciálnym prokurátorom a ten musel prípad dvojice piešťanských policajtov rozdeliť na dve samostatné konania. Na dohodu neskôr pristúpil i Marek V., ale na súde potom neodpovedal kladne na predpísaných desať otázok sudcu. Preto súd musel vytýčiť hlavné pojednávanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu