Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vianočné trhy ničím neprekvapili: Obchodníkom chýba fantázia

Vianočné trhy v Bratislave Zobraziť galériu (9)
Vianočné trhy v Bratislave (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vianočné trhy, ktoré tvoria neodmysliteľnú súčasť najkrajších sviatkov v roku, sa pomaly chýlia ku koncu. Príjemnú atmosféru a svojské čaro im nemožno uprieť, nič viac však od nich nečakajte.

V Bratislave sa vianočné trhy, tak ako po každý rok, aj tentokrát konajú na Hlavnom, Františkánskom a Hviezdoslavovom námestí. Rôznorodý sortiment čaká na svojich kupcov vo vyše sto stánkoch. Oproti minulým rokom sa však vôbec nezmenil. Ľudia vsádzajú na osvedčenú klasiku v podobe cigánskej či vareného vína. Prvú spomínanú tu ponúkajú už od 2,50 €, za deci teplého moku na zahriatie zaplatíte pol eura. V stánkoch samozrejme nechýbajú rôzne darčekové predmety a suveníry pre turistov. Viacerých Bratislavčanov by určite potešilo, keby trhy trvali aspoň o niečo dlhšie. Podľa magistrátu hlavného mesta to však nie je možné. "Námestie po Vianociach potrebujeme pripraviť pre silvestrovské oslavy. Tento priestor každý rok využívame na výstavbu hlavnej tribúny," vysvetlila Mária Račková z magistrátu.

Banskú Bystricu už takisto ovládla sviatočná atmosféra. Vianočné trhy sa oproti minulému roku rozšírili z námestia SNP až do areálu Mestského hradu na Nám. Š. Moyzesa. Dva deci punču tu dostanete za euro, 100 gramov klobásky za euro a pol. Banská Bystrica prináša tento rok aj trh remeselníkov, ktorý bude otvorený do 22. decembra. Stánky s vianočným občerstvením však budú návštevníkov lákať až do 2. januára.

Ani Košice sa od ostatných slovenských miest z hľadiska ponuky na trhoch veľmi nelíšia. Ceny občerstvenia i upomienkových predmetov sú všade približne rovnaké. Cigánsku predávajú už od 2,30 €, pohár horúceho punču vás vyjde na euro. Ak dostanete chuť na trdelník, pripravte si 1,70 €. Košické trhy však na rozdiel od Bratislavy ostávajú otvorené dlhšie. Deň pred Vianocami ich síce nakrátko uzatvoria, ale 27. decembra až do Troch kráľov vás budú opäť vítať s otvorenou náručou.

Čo teda môžeme očakávať od budúcich ročníkov? Je síce pravda, že bez vareného vínka či plnených lokší si väčšina z nás už predvianočné obdobie nevie ani predstaviť, trošku väčšia kreativita by však slovenským predajcom neuškodila. Ako príklad by im mohli poslúžiť vianočné trhy u našich juhozápadných susedov. Tam vám punč načapujú do pekného keramického pohára, za ktorý síce zaplatíte viac, ale v prípade, že si ho nechcete ponechať, môžete ho vrátiť späť.

Nechystajú sa niečo podobné ponúknuť aj u nás? "Bohužiaľ nič také neplánujeme. Stánky sú totiž príliš malé, na krabice s pohármi tu nemáme miesto," vyjadrili sa viacerí majitelia stánkov. Či si však na nás slovenskí obchodníci prichystajú nejaké iné prekvapenia, si budeme musieť počkať do budúceho roku.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu