Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gašparoviť : Zákon o RTS určuje riaditeľovi privysoký plat

Gašparovič vrátil zákon parlamentu
Gašparovič vrátil zákon parlamentu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Privysoký plat generálneho riaditeľa budúcej verejnoprávnej inštitúcie - Rozhlasu a televízie Slovenska a tiež viaceré nelogické ustanovenia v ňom sú dôvodmi, pre ktoré dnes vrátil prezident Ivan Gašparovič zákon o RTS parlamentu.

O zákone, ktorý národná rada schválila 30. novembra, budú poslanci rokovať už dnes. Cieľom zákona je zlúčenie Slovenského rozhlasu (SRo) a Slovenskej televízie (STV) do jednej inštitúcie s názvom Rozhlas a televízia Slovenska (RTS), ktorá by mala fungovať od 1. januára 2011.

Oproti súčasných zákonom o STV a SRo sa v zákone o RTS podľa prezidenta "v zásade menia len orgány RTS, ich zloženie a proces ustanovovania členov rady RTS a generálneho riaditeľa RTS do funkcie". Z toho dôvodu má Gašparovič "vážne pochybnosti o nevyhnutnosti zriadenia RTS a o účele takejto zákonnej úpravy. V schválenom zákone sa systémovo nerieši poskytovanie služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania vrátane financovania inštitúcie, ktorá tieto služby poskytuje", uvádza sa v zdôvodnení k nepodpísaniu zákona, o ktorom informovala kancelária prezidenta.

Jedným z nedostatkov zákona je plat budúceho generálneho riaditeľ RTS. Dosiahnuť má deväťnásobok priemernej mesačnej mzdy, čo je cca 6 700 eur. V súvislosti s úspornými opatreniami štátu považuje prezident takúto mesačnú mzdu "za neprimeranú najmä vo vzťahu k týmto opatreniam, ako aj vo vzťahu k sociálnej situácii väčšiny obyvateľov Slovenskej republiky". Nepáči sa mu ani výška funkčných príplatkov predsedu a podpredsedu rady RTS, lebo úlohy na zabezpečenie činnosti rady má vykonávať jej tajomník.

Pôvodný návrh zákona obsahoval plat pre šéfa RTS vo výške sedemnásobku priemernej mzdy, teda cca 5 200 eur. Pritom v súčasnosti majú šéfovia STV a SRo mesačne vyše 4 000 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu